Aylardır beklenen futbol yayın ihalesi sonuçlandı. Lig maçlarının şifreli yayın hakkını tam 321 milyon dolara mevcut yayıncı kuruluş Digiturk aldı. Geniş özetleri ve 3 dakikalık haber amaçlı görüntüleri içeren B Paketi ise 40 milyon 210 bin dolara TRT"nin oldu. Mobil Clip haklarının pazarlandığı C Paketi"ni ise 13.5 milyon dolara Türk Telekom kazandı. Böylece ligimizin toplam değeri Federasyon katkı payı ve lig organizasyon payı ile birlikte KDV hariç yıllık 400 milyon doları aştı. Halen 163 milyon dolar ödenen ligimizin değeri 3.5 kat arttı. Peki bu kadar büyük bedel Türk futbolunun değeri mi? Yayıncı kuruluşlar bu meblağı çıkartabilir mi? Bu bedele değer mi? İşte uzmanların görüşleri...

Eski TFF Başkanvekili ATA AKSU:
Bu paranın tüketiciye nasıl yansıyacağı da önemli. TELEON dönemini hatırlayanlar olacaktır, ödemeleri yapamayınca sözleşmeyi feshetmiştik

KULÜPLER adına ve federasyon adına başarılı bir sonuç diye düşünüyorum. Dünyada bir global kriz olduğu için söylüyorum, ödenebilirmi ödenemez mi, sıkıntı doğururmu doğurmazmı bunu düşünmek lazım, en önemlisi bu. DİGİTURK 9 yıldır bu sistemin içinde ve futbola büyük kaynak aktarıyor. Onları kutlamak lazım. Bu para ödenebilirmi ödenemezmi? Bunun hesabını yapabilecek durumda olduklarını biliyorum. Ama düşündürücü bir rakam. Bu kadar aboneyle bu para ödenebilirmi, yoksa tüketiciyemi yansır, bu çok önemli. Bu kaynağı bir yerden çıkarmaları lazım. Ben 3 tane yayıncıyla çalıştım, parayı platformdan kazanıyorlar. TELEON dönemini hatırlayanlar olacaktır, ödemeleri yapamayınca sözleşmeyi feshetmiştik.


TSYD Genel Başkanı-haberturk.com Yazarı ESAT YILMAER:
Bu rakam yayıncı kuruluşu çok zorlar

BENCE Türk futbolunun tarihi günlerinden biri yaşandı. İhale öncesi kimse, rakamın bu kadar yüksek olmasını beklemiyordu açıkçası. Açık söylemek gerekirse böyle bir paranın ortaya çıkacağı hayal bile edilemez nitelikteydi. Elbette bu ihalede Türk Telekom"un da devreye girerek, rakamı yükseltmesi ödenen parayı beklentilerin üzerine çeken yegâne faktördü. Bu işte tek kazanan kulüplerimiz oldu. Ancak bu rakam kesin ve net olarak yayıncı kuruluşu çok zorlar. Bu paranın dönüşü de hiç kolay değil. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kulüplerin bu parayı nasıl kullanacağı. Böylesine ciddi rakamların doğru yönetilip, yönlendirilmesi gerekir. Bu para çarçur edilirse yazık olur. 4 yılda 2 milyar dolar inanılmaz bir para. Ayrıca tartışılması gereken bir diğer nokta da Süper Lig"de oynanan futbolun bu paraya değip değmeyeceği.

LİG TV Genel Müdürü ŞANSAL BÜYÜKA:
Türk Telekom yüzünden rakam yükseldi, zam olarak vatandaşın cebine yansıyacak

GÖNÜL isterdi ki Türk Telekom ile Digiturk yayın ihalesinden bir gün önce Telekom tarafından bozulan anlaşmaya keşke uyabilselerdi. Kulüpler zaten uzlaşılan 300 milyon dolar rakamına razıydı. Ancak yayına 24 saat kala Telekom"un karar değiştirip yayına tek başına girmesi ihale rakamını bu noktaya getirdi. Aslında yüzde 40"ı devlete ait olan bir anlamda devlet kuruluşu olan Telekom"un katılımı büyük olasılıkla daha doğrusu kaçınılmaz şekilde bir zam olarak vatandaşın cebine dönecektir. En önemlisi yayıncı çok ağır bir yükün altında. Özellikle 9 yıllık yayın sürecinde büyük kulüpler yayıncıya hiç yardımcı olmadıkları gibi zaman zaman özellikle bir iki kulüp başkanları marifetiyle "Lig TV"yi bırakın" kampanyası bile yaptırdılar. Bu bindiğin dalı kesmekten başka bir şey değildir. Kulüpleri, özellikle 3 büyükleri en azından kendi çıkarları adına yayıncıya sahip çıkmaya ve desteklemeye davet ediyorum. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Bu arada 400 milyon dolar rakamını çok önceden telaffuz ettiğinde hayal diye gördüğüm Aziz Yıldırım"ın o günkü tespiti için bugün kendisine tebriklerimi sunuyorum. Dilerim kulüpler bu parayı da her zaman olduğu gibi çarçur etmezler.

Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı ŞEKİP MOSTUROĞLU:
Futbol bu bedel üzerinden bile kâr eder. Aziz Yıldırım 400 milyon diye boşuna söylemedi, bu rakamın çıkıp çıkmayacağı hesaplandı

BU para çıkar. Belirlenen bedel gerçekten futbolun değeri. Aziz Yıldırım Kulüpler Birliği Başkanı sıfatıyla bu ihalede bedelin 400 milyon dolar olması gerektiğini boşuna söylemedi. Bir çalışma sebebiyle bu rakamı telaffuz etti. Kulüpler Birliği bu ihalede çok etkin rol oynadı. Dün tüm alıcılara neden 400 milyon dolar gibi bir değer olduğunu tek tek anlattı. İşadamlarına; CEO"lara herhalde birtakım çalışmalar yapmadan bu rakamları kabul ettirmek mümkün olmasa gerek. Dün Sayın Göksel Gümüşdağ, Kulüpler Birliği Başkanvekili sıfatıyla birliği temsilen oradaydı. Bu bir adımdır. Bundan sonraki ihaleyi Kulüpler Birliği"nin yapması gerek. Bunun için de birliğin bir anonim şirket haline getirilmesi gerek. Böylece kulüpler, kendi mallarını pazarlayabilirler. Artık elbirliği ile futbol pazarını büyütmemiz gerekiyor. Bu para futbolun değeridir ama futbol ailesi birlikte hareket edip marka değerini daha da yükseltirse futbol, bu bedel üzerinden bile kâr eder.


Digiturk Gen. Müdürü ERTAN ÖZERDEM:
Taahhüt ettiğimize göre bu rakamı öderiz

REKABET ortamından ötürü rakam bu noktaya çıktı. Türk futbolunun potansiyeli var. El birliğiyle, kulüplerle, federasyonla bu potansiyeli yukarı doğru taşıyacağız. Taahhüt ettiğimize göre ödeyebileceğimizi düşünüyoruz. Kendi içinde ekonominin dönmesi lazım, dönmezse bir sonraki dönem olan dört yılda çok büyük sorunlar ortaya çıkar.

HABERTÜRK Yayın Koordinatörü SERDAR ALİ ÇELİKLER:
Türk futbolu bu kadar ediyorsa, Avrupa"da başarı beklemek hakkımız

3 paket toplamı 400 milyon doların üstünde bir gelir gerçekten inanılması güç bir rakam. Bu para çıkar mı sorusunun cevabı Digiturk"te gizli. Pazarlama politikaları vardır herhalde. Türk futbolunun değeri 400 milyon doların üstüyse 2 kez Avrupa Şampiyonu olmuş; UEFA Kupası kazanmış Porto"nun bulunduğu Portekiz Ligi"nin değeri neden bizden düşük diye sormak lazım. Türk futbolu 400 milyon dolar Türkiye sınırları içinde ediyor demek ki. Türk futbolunun "Convertible" olmadığı açık. 2 Avrupa Kupası kazanıp, 2 Şampiyonlar Ligi Çeyrek finali oynayabilmişiz şu ana kadar. Artık gelirlerini çok çok artıran kulüplerimizden Avrupa"da kalıcı başarılar beklemek hakkımız.

İstanbul Kültür Üni. İktisat Fak. Öğr. Üy. Prof. Dr. EMRE ALKİN:
Tüketici şu an kral, Digiturk zam yapamaz

BU Türk futbolunun değerinin ihalesi değil, Türk futbolunun hangi mecradan yayınlanacağı, bir çağ kapanıp bir çağ açılacak mı, onun ihalesi bu. Türk Telekom"un bunun üzerine bir yatırım daha yapması gerekiyordu. Altyapı kurmak ciddi bir meblağ. Bunun için Telekom"un bu ihalenin yüzde 10"u kadar bir maliyeti olacaktı. Onun için de hesabını kitabını tam 321 milyon dolar seviyesinde yaptı ve döndü “Hayırlı olsun” dedi. Bu durum tüketiciye yansır mı? Tüketici şu an kral. Özellikle bu kadar rekabet varken fiyatları artırması çok zor. O yüzden bu meblağı sineye çekecekler. 321 milyon dolar ile Digiturk kutuları kurtardı, kaldığı yerden tüketiciye hitap etmeye devam edecek. Bu ihale daha tam olarak bitmiş sayılmaz, ciddi bir meblağdan bahsediyoruz. Bunun altından kalkabilecek mi göreceğiz, ama bu zamana kadar ki başarıları kalabileceği konusundaki umutlarımızı artırıyor. Ancak ihale bitip hayırlı olsun dendiğinde, Karamehmet"in pek tebessüm etmediğine şahit oldum. Digiturk"ü tebrik ediyoruz ama Allah kolaylık versin de diyoruz./HT