4 canın bedelini 9 yıl olarak belirleyen askeri yargının taş yutan er için 10 yıl ceza istemesi ise suç-ceza orantısızlığını gözler önüne serdi.

Pimi çekilmiş el bombasını onbaşının eline vererek 4 erin şehit düşmesine neden olan Teğmen Mehmet Tümer'e verilen 9 yıl hapis cezası tartışılırken, spordan kurtulmak için taş yutan askerin 10 yıl hapis istemiyle yargılanması, askeri yargıdaki hukuki kriterleri tartışma konusu yaptı.

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde Teğmen Mehmet Tümer, cezalandırmak amacıyla Onbaşı İbrahim Öztürk'ün eline pimi çekilmiş el bombasını vererek 4 askerin şehit olmasına neden oldu. Türkiye günlerce 4 askerin bir hiç uğruna şehit düştüğünü konuştu. Elazığ 8'inci Kolordu Askeri Mahkemesi'nde Teğmen Tümer sadece 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Verilen ceza kamuoyunu tatmin etmedi. Şehit aileleri ve hukukçuların tepki gösterdiği karar, askeri yargıdaki 'suç-ceza' orantısızlığını ortaya koyan diğer örnekleri akla getirdi. İşte 'orantısız' kararlardan bazıları:

10 TAŞ İÇİN 10 YIL YATACAK

Askerliğini Hadımköy'de yapan S.A. adlı er, sabah sporlarından kurtulmak için her biri bir cm çapında 10 adet taş yuttu. Bu gelişme üzerine er S.A'ya askeri mahkemede 'kendisini askerliğe elverişsiz hale getirme' 2 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararın temyiz incelemesini yapan Askeri Yargıtay 3'üncü Dairesi ise eylemi, 10 yıla kadar hapis cezası öngören “Askerlikten kısmen de olsa kurtulmak için hile yapmak” suçu kapsamında değerlendirdi.

SİM KART HAYAT KARARTTI

Ankara'da askerlik görevini yapan Barış K., Mikail Ş. ve Davut B.'nin cep telefonundan PKK terör örgütüyle ilgili SMS gönderdikleri iddiasıyla dava açıldı. Savcı Şemsettin Özcan, 3 askere SMS yoluyla terör örgütü üyeliği yapmak suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açtı.

Bir ilginç karar da Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nda geldi. Kurul, askeri tesislere sim kart sokan askerin “Emre itaatsizlikte ısrar” suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasıyla yargılanmasına karar verdi./yeni şafak