Bir işadamı, cocaine, extacy ve eroin isimlerini ticari marka olarak kullanmak için patent başvurusu yaptı.

Geçen yılın sonunda yapılan başvuruda bu markalar altında biralar, bira yapımında kullanılan preparatlar, maden suları, kaynak suları, sofra suları, sodalar, tonikler, sebze ve meyve suları, bunların konsantreleri ve özleri, meşrubatlar ile enerji içecekleri üretileceği belirtildi.

Henüz Patent Enstitüsü'nden başvuruya bir yanıt gelmedi ancak uzmanlara göre başvurunun kabul edilmesi imkansız.

Levent Patent"den Levent Yaralı konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bilindiği üzere Kokain, Eroin ve Extacy insan sağlına son derece zararlı maddeler olup bunların ticaret mevkiine konulması Türk Ceza Kanunu ve ilgili sair mevzuata göre suç teşkil etmektedir.

Marka Tescil Belgesi alınmak ve ticareti yapılmak istenen söz konusu ibarelere bakıldığında gerek görsel ve gerek işitsel olarak Kokain, Eroin ve Extacy ibarelerinin bu markalarda ana unsur olarak kullanılmak istendiği göze çarpmaktadır.

556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin konu ile ilgili 7. maddesi uyarınca 'Kamu Düzenine ve Genel Ahlaka Aykırı Markalar' için yapılacak marka tescil başvuruların Türk Patent Enstitüsü"nce reddedilmesi gerekir. Kamu düzenine ve genel ahlaka aykırılıktan dolayı Türk Patent Enstitüsü"nce reddedilen başvurulara örnek olarak Jigolonun İngilizcesi olan 'Gigolo' ve İtalyanca Genel Ev anlamına gelen 'Bordello' ibareleri gösterilebilir."


HÜRRİYET