İlçe merkezinin yanı sıra 3 belde ve 5 köyde yaşayanlar kavurucu yaz sıcaklarında ne pencerelerini açabiliyor ne de evlerinden dışarı çıkabiliyor. 
 
Tesislerden yayılan amonyak gazı nedeniyle ilçeye bağlı Ertuğrul köyünde yaşayanlar maskeyle geziyor. Kötü kokunun 13 yıl önce ilçeye kurulan tavuk çiftliğinden yayıldığını söyleyen muhtar Şevket İnan, yetkililere şöyle sesleniyor: "Bu sorunu çözün. 140 yıllık köyümüzü terk etmek istemiyoruz."
 
Çiftlik yetkililerini defalarca uyardığını belirten Sarayönü Belediye Başkanı Mehmet Güney ise, "Onlar üretim yapacak, topluma istihdam sağlayacak. Ama oturdukları ikametgahı da korumak mecburiyetindeler." diyor.
 
Tavuk çiftliğinin sahibi Müfit Kökoğlu ise Avrupa Birliği standartlarında çalıştıklarını belirterek, "Koku, sadece yaz mevsiminde ve etkili rüzgarlı günlerde çevreye yayılıyor. Kokunun tamamen ortadan kalkması için gereken neyse yapmaya hazırız." ifadelerini kullanıyor. Mantar kompost üretim tesisi sahibi Bayram Ceylan ise standartlar çerçevesinde üretim yaptıklarını söylerken isteyenleri işletmeyi gezmeye davet ediyor.
 
zaman