Hedef seçtikleri kişilerin bilgisayar ile cep telefonlarına virüs programı göndererek internet bankacılığı şifrelerini çalıp hesaplarını boşaltan 14 kişilik uluslararası şebeke çökertildi. Azerbaycan uyruklu “Neco” lakaplı Nejat Kerimov’un lideri olduğu öne sürülen şebekenin virüs yöntemini kullanarak şimdiye kadar 63 kişinin hesabından 2 milyon liralık vurgun yaptığı ifade edildi.
Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, artan “İnteraktif banka dolandırıcılığı” ihbarları üzerine yaklaşık 10 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından İstanbul’da 8 ilçede belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, 14 kişi gözaltına alındı. Operasyon sırasında suç örgütü elebaşı olduğu belirtilen Azerbaycan uyruklu Nejat Kerimov’un Eyüp’teki evinden 2 adet laptop ve 3 adet cep telefonunu ikinci kattan dışarı atarak zarar verdiği belirtildi. Operasyon düzenlenen yerlerde yapılan aramalarda çok sayıda elektronik cihaz ve sahte belge bulundu.
 
35 hesabı boşaltıyorlardı
Edinilen bilgiye göre, şebeke üyeleri bilgisayarlara trojan, keylogger ve virüs gibi zararlı yazılımlar göndererek, internet bankacılığı kullanan ancak güvenliği olmayan kişilerin bilgileri, müşteri numarası ve şifrelerini çalıyordu. Ayrıca bilgisayarlarına gönderdikleri virüs programından cep telefonunun marka ve model bilgilerini de kullanıcıdan alıyordu. Cep telefonuna gönderilen virüsle de cep telefonu şebekeye yönlendirilmiş oluyordu. Bunun üzerine zanlılar internet bankacılığı işlemleri yapıyor, bankanın gönderdiği şifrelerini de gelen mesajla elde ediyorlardı.
Açılan sahte hesaplara ele geçirilen hesaptaki mevduatları aktarıyorlardı. Şebekenin şifre çalınması ve cep telefonuna virüs gönderilmesi işlemleri sırasında Hollanda ve Rusya’da bulunan suç ortaklarından da yardım aldığı ve bu kişilere elde ettikleri paralardan pay verdiği öğrenildi. Şebekenin bugüne dek 63 kişinin hesabından yaklaşık 2 milyon TL çaldıkları belirlendi. Zanlıların işlem yaptıkları 35 interaktif banka müşterisine ait toplam 700 bin TL’nin ise hesaplardan çekilmeden polis tarafından durdurulduğu belirtildi. Yetkililer, bu kişilerin çaldıkları paraları eğlence ve kumarda harcadığını belirtti. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 14 zanlı, dün adliyeye sevk edildi.
 
 
 
 
 
2008’de yapılan operasyonda çetenin Rio’da karnavala katıldığı
belirlenmişti.
 
 
 
Çaldıkları  parayı Rio Karnavalı’nda harcadılar!
Kerimov’un 2008 yılında “Karnaval” operasyonunda da yakalandığını öğrenildi. “Neco” lakaplı Kerimov, “Şiki” lakaplı Şevki Işınay ve Cüneyt Tatlısoy’un da aralarında bulunduğu 67 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 2 bin banka müşterisinin hesabından 7 milyon TL çekilmişti. Şebeke üyeleri vurgun paralarını Brezilya’daki ünlü Rio karnavalında eğlencede harcadıkları ortaya çıkmıştı. Kerimov’un bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiği belirtildi.