S&P'nin Türkiye'nin notunu pozitiften durağana çekmesinin yanlış bir karar olduğunu söyleyen Arınç ' Şunu toplum bilmeli. Bu kuruluş kredi notu görünümünü durağana çekmiştir yani notu düşürmemiştir.

Oradaki bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır.Bizim kurumlarımız tarafından S&P'ye sorular yöneltilecektir. Yani S&P'nin kararı haksız ve yersizdir.' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

İşte konuşmasından satır başları;

TİYATROLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Meseleye ideolojik olarak bakanlar olabiliyor. Bu konu bakanlar kurulumuzda tam bir kabul gördü. Bazılarının ağzında sakız gibi çiğnediğinden değil, Türkiye'nin sanata ve sanatçılara ihtiyacı var. Sanatın ne kadar özgür olabileceğini enine boyuna masaya yatırdık.Bu konuda kararımız kesindir. Tiyatroların özelleştirilmesi konusu Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü taslak hazırlanacak.

 Dünyada, devlete ait tiyatronun bulunmadığını gösteriyor. Türkiye'ye özgü bir model de ortaya çıkarabiliriz.

Mesele şudur şehir tiyatrolarında biz gerekli kalitenin artmadığını, izleyici sayısının yükselmediğini görüyoruz. Sanat gibi bir alanda özgürlüğün daha fazla sağlanması lazım.

SÜT ZEHİRLENMESİ

Bilgi geldi üzücü bir olay ama büyütülecek veya bugün yapılan çalışmayı gölgeleyebilecek bir durum değil. Bakanlıkların verdiği raporu sunayım size. Süt dağıtımı törenlerle başladı. Bu dağıtımdan önce de sağlık bakımından, hijyen bakımından bazı ön incelemeler yapılmıştı. Süt alerjisi diye bir durum söz konusu olabilir. Bu durum ya ilk defa içtiği için ya da çok yüksek miktarda tüketildiği için olabilir.

Süte alerjisi olanlar öğretmenlerine haber vermelidir ibaresi de kutunun üzerine yazılmıştır. Diyarbakır, Sivas, Edirne Konya illerinden alınan bilgiye göre cereyan eden vakaların, besin zehirlenmesi belirtileri olmadığı, şişkinlik, bulantı ve ishal olduğu ortaya çıkmıştır ki bu da memnuniyet vericidir. Valilikler konuyu takip ediyor. Bugün 7 milyar 200 bin çocuğumuza süt dağıttık ki, bu kişiler arasında bu sorunlar çıkmış olması olağandır. Valilikler konuyu takip ediyor.

TUTUKLU VEKİLLER

Bu konuda çok konuştum. Bugünkü Bakanlar Kurulumuzda bu konu geçmemiştir. Bu konu TBMM'de konuşuluyor. Sayın Meclis Başkanımız grup başkan vekilleri ile bu konuyu görüştü Bu konu Merkez Görüşme Kurulu toplantısında görüşülebilir.

BAŞBAKAN-GENELKURMAY BAŞKANI GÖRÜŞMESİ

Pazartesi günü MGK toplantımız vardı. Dünde 1 Mayıs işçi bayramı olarak tatil günüydü. Bir tatil gününde birikmiş tüm meselelerin görüşülmesin daha tabi bir durum olamaz. Pazartesi günü de kısa süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yaptık. Zamanı iyi kullanınca kısa zamanda görüşme yapılabiliyor. Birikmiş meseleler görüşüldü.Olağanüstü bir durum yok.

S&P

Derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çekti. Şunu toplum bilmeli. Bu kuruluş kredi notu görünümünü durağana çekmiştir yani notu düşürmemiştir. Bu haksız bir karardır. Çünkü oradaki bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır.

Bizim kurumlarımız tarafından S&P'ye sorular yöneltilecektir. Yani S&P'nin kararı haksız ve yersizdir. S&P'nin Türkiye'nin notunu pozitiften durağana çevirmesi yanlıştır.

SURİYE

Suriye'de şiddet devam ediyor. Ülkemizde barınanların sayısı 25 bin civrındadır. BM'den radikal kararlar alınması beklenmektedir.

ŞİKE SORUŞTURMASI

Ben bu konuda tarafım. Sporda şike kanunu yok, sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun vardı. Meclis’ten oy birliğiyle çıkarıldı, daha sonra değiştirilmesi gündeme gelindi. Bu kanun halen yürürlükte. Onunla ilgili soruşturma hatta kovuşturma devam ediyor. İşin cezai boyutu yargıdadır.

Ancak tabi TFF’de, Federasyona bağlı kurumların da kararlarını vermeleri lazım. Açıkladılar, eleştiri de aldı. Olumlu bir karar da diyebiliriz. Bence hoş olmayan bir durum var. Ama bunun Türk sporunda hangi istikamette olacağını açıkçası bilmiyorum. Türkiye’de şike, şikeye teşebbüs, temiz kalması gereken spora bunlar bulaştığı zaman kötü sonuçlar veriliyor. Alınacak kararlarla, şikenin ve bu lekenin önüne geçmiş olsun.