Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, bu yıl Türkiye otomotiv sektörünün beklenenden hızlı büyüdüğünü belirterek, ''Bu yıl toplam satışta 80 bine gidiyoruz. Türkiye normal şartlarda iktisadi faaliyetlere devam ettiği sürece önümüzdeki yıl 90-95 bin arası satış hedefini gerçekleştireceğimizi umuyorum'' dedi.

Acar, bir açılışa katılmak üzere geldiği Mersin'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşında yüzde 3'lük GSMH artışıyla otomotivde toplam pazarın 550 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini, ancak şu anda bu rakamın 750 bine doğru geliştiğini söyledi.

Otomobil satışlarındaki en büyük etkenin Türkiye'nin ekonomik olarak hızlı büyümesi olduğunu vurgulayan Acar, ''Yılbaşında büyüme hızını bu kadar yüksek tahmin etmiyorduk. Ancak Türkiye özellikle dünyada parlayan bir yıldız haline geldiği için, gelişmiş batılı ekonomilerdeki durgunluğu takiben gelişmekte olan ekonomilere doğru eğilim oldu. Her alanda hızlı büyüdü. Bu da otomotiv satışlarını direk etkiledi. Çünkü otomotiv ile büyüme arasında pozitif yönde ilişki var. Bunun yanı sıra 2005'de satılan otomobillerin 5'inci yılı tamamlandı. Dolayısıyla filolar yenileniyor ve ciddi bir talep var'' dedi.

Türkiye otomotiv sektörünün beklenen daha hızlı büyüdüğünü ve geliştiğini ifade eden Acar, şöyle konuştu::

''Biz de pazara göre daha hızlı büyüdük. Sektör yüzde 29 büyürken, biz uyguladığımız başarılı politikalarla yüzde 66 civarında büyüme gerçekleştirdik. Şu anda yüzde 12 pazar payına sahibiz. Bu yıl toplam satışta 80 bine gidiyoruz. Gelecek yıl bu yıla benzer pazar kompozisyonu olacak diye tahmin ediyoruz. Doğuş Otomotiv'in de gelecek yıl 90 binin üzerinde satış hedefi var. Bütçemizi yeni tamamladık. Türkiye normal şartlarda iktisadi faaliyetlere devam ettiği sürece 90-95 bin arası hedef gerçekleştireceğimizi umuyorum. Yüzde 12 civarındaki pazar payımızı koruyacağız. Lokomotif markamız Volkswagen, ancak Audi markasında da gelişiyoruz. Bu yıl sonuna 10 bine yakın otomobil satışı bekliyoruz.''

Acar, Doğuş Otomotiv'in değer zincirinin her alanında faaliyette bulunan şirket olduğunu, bu kapsamda, BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Sözleşmenin önemli birkaç önemli maddesi var. Bunlarda biri çalışanlarına ve çevreye sayılı, paydaşlarına değer yaratan, iyi ahlaklı şirket olmak. Bu ilke çerçevesinde de kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı başlattık. İlk kurumsal sosyal sorumluluk raporunu da yayımladık. Bu otomotiv şirketlerinde Türkiye'de bir ilktir. Bir yandan iş yapıp pazarımızı büyütürken, diğer yandan çevremize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza değer yaratan şirket olma çabasındayız. Bunu da artırarak devam ettiriyoruz. Herkesten böyle duyarlı yaklaşım bekliyoruz.''

Mersin'de açılan 19'uncu Audi Plaza'nın, mimari yapısıyla Türkiye'de ilk olduğuna işaret eden Acar, ''Bu merkez Audi'nin dünya çapında yeni uyguladığı bir şey. Artık Türkiye'de yeni açılan Audi merkezleri böyle olacak. Doğu Akdeniz çanağından başlayıp Türkiye'nin her yerine yayılacak. Mersin'in ardından Bursa'da yapacağız'' diye konuştu.

A.A.