Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Salman, ilk etapta kadın temizlikçi sayısının 20 olduğunu ancak çeşitli nedenlerle 3 kişinin işten ayrıldığını bildirdi.

Kadınların istihdamı ve kendi ayakları üzerinde durmaları açısından önemli bir projeye imza attıklarını kaydeden Salman, şöyle konuştu:

''Kızıltepe Belediyesi'nde kadın işçi çalıştırılması, halen kabul edilemez bir şey olarak görülüyor. Zor şartlara rağmen, yine de kadınlarla çalışmayı hedefliyoruz. Bunu ilerleyen zamanlarda, kadın sayısını artırarak göstereceğiz. Bana göre kadınlar erkeklerden çok daha iyi temizlik yapıyor. Kadın işçilerimizi, çeşitli nedenlerde dolayı mağdur olanların arasından seçtik. Kadınlarımızın çalışmasını önemsiyoruz. Kadınlarımız çalıştıkları yerleri kendileri belirledi. Biz bu konuda onları özgür bıraktık.''

Kadın çalışan sayısını arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Salman, ''İzmir Karşıyaka'da kadın temizlik işçilerini gördüm ve çok hoşuma gitti. İlçeye döner dönmez hemen Başkan Vekili Şerife Alp'e söyledim. Kadın komisyonu toplandı ve olumlu karar çıktı. Bu uygulamayı Kızıltepe Belediyesi'nde de sürdürmeyi hedefledik ve sonunda başardık'' diye konuştu.

Hepsinin ayrı bir hikayesi var

Temizlik işçisi Feleği Tanırgan, eşinin cezaevinde olduğunu, oğlunun vatani görevini yaptığını belirterek, ''Eşim cezaevinde olduğu için evin geçimini ben sağlamak zorundayım. Çocuklarıma ben bakıyorum. Evim kira. Aldığım asgari ücretle evimi geçindirmek zor oluyor ama buna da şükrediyorum. İşimi yapmaktan son derece memnunum'' dedi.

İşçilerden Fatma Dağal da 3 çocuğuna bakmak zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

''13 yaşındaki kızımın kolu doğuştan sakat. Hem burada hem de evde temizlik yapıyorum. Kimseye muhtaç olmamak için çalışmamız gerekiyor. Yaptığımız işten gurur duyuyoruz. Genelde olumlu tepkiler alıyoruz. Sadece evde değil, dışarıda da temizlik işini yapabileceğimizi gösterdik'' diye konuştu.

Diğer bir temizlik işçisi Necmiye Çiçek ise beyninde tümör bulunan oğlu Ramazan'ın tedavisi nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirtti. Bir kadın için hayat mücadelesi vermenin çok zor olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle dedi:

''Yaptığımız işten gurur duyuyoruz. Temizlik yaptığımız sırada, yoldan geçen bazı insanlardan, 'burada ne işiniz var, kadın dediğin evinde oturur' şeklinde eleştiriler de alıyoruz. Fakat bizi tebrik eden insan sayısı daha fazla. Genelde 'bu işi çok güzel yapıyorsunuz. Kirli caddelere kadın eli değdiği belli oluyor' diyorlar. Bizi yere göğe sığdıramayanların sayısı, cidden çoğunlukta.''

Ramazan Çiçek ise annesinin aldığı maaşla geçindiklerini, askerlik çağının gelmesine rağmen hastalığından dolayı askere gidemediğini, emek veren ve mücadele eden annesine minnettar olduğunu dile getirdi.