Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hataylılar'ın Suriyeliler'den rahatsız olduğu yönündeki iddiaların provokasyon olduğunu belirterek, ''Biz provokasyonları gerçekten bundan önce çok gördük. Birçok senaryo yazıldı ve bizim insanımız bu senaryonun içerisinde kendini figüran, aktör olarak gördü. Biz ne başkasının yazdığı filmde oynayacak aktörüz ne de figüranız'' dedi.

Savaş, AA muhabirine Hataylılar'ın Suriyeliler'den rahatsız olduğu yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Türkiye'nin her zaman mağdurun yanında olduğunu ve zor durumdaki insanlara elini uzattığını, kucak açtığını belirten Savaş, tarihten gelen bağlar ve komşuluk ilişkileri başta olmak üzere zor durumdaki Suriyelilere de bu anlamda kucak açıldığını ifade etti.

Savaş, Türkiye'nin yardım için etnik farklılık gözetmediğini vurgulayarak, en büyük temennilerinin Suriye'de akan kanın durması olduğunu dile getirdi.

Hatay'ın coğrafyasının uluslararası camia için çok önemli olduğunu bildiren Savaş, şöyle devam etti:
''Uluslararası kamuoyu, güç, küresel sermaye kendi birçok senaryo yazıp, gelişmekte ve gelişmemiş ülkelere karşı bu senaryoları hep uygulamaya geçirmekte. Yine bir senaryo yazmış durumdalar şu anda sınırımızdaki Suriye'de. Tabii ki komşuluk ve kardeşlik bağımız olduğu için Suriye'deki kardeşlerimizin sıkıntıları bize yansımakta. Bizim buradaki hem dinsel, mezhepsel, etnik anlamdaki farklılığımızı da göz önüne alarak uluslararası camiadaki bu aktörler, bizimle ilgili de yazı yazmaya başladılar. Buradaki birliğimizi, bütünlüğümüzü kardeşliğimizi, sevgi ortamımızı yok etmeye buradaki renkli, ahenkli görüntüyü bozmaya çaba sarf etmektedirler.''

Hatay'da yüzyıllardır devam eden sevgi kardeşlik bağlarının hakim olduğuna dikkati çeken Savaş, son günlerde Hataylıların Suriyelilerden rahatsız olduğu yönündeki haberlerin provokasyon olduğunu söyledi.

Savaş, ''Biz provokasyonları gerçekten bundan önce çok gördük. Birçok senaryo yazıldı ve bizim insanımız bu senaryonun içerisinde kendini figüran, aktör olarak gördü. Biz ne başkasının yazdığı filmde oynayacak aktörüz ne de figüranız. Biz kendi ülkemizde, bölgemizde şehrimizde normal insan olarak geleceğe şehrimizi taşımak istiyoruz'' dedi.

Dışardan gelen provokatif hareketlerden sakınmak adına önemli adımlar attıklarını bildiren Lütfü Savaş, bu kapsamda farklı partilere mensup belediye başkanlarıyla belli dönemlerde bir araya geldiklerini, barış ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmek adına mesajlar vermeye gayret gösterdiklerini anlattı.

-''PROVOKATİF AMAÇLI KONUŞMALARDAN SAKINMAK GEREKİR''

Bugüne kadar çadır kentte kalan ya da Hatay'da ev kiralayan Suriyelilerle ilgili kendilerine herhangi bir şikayetin gelmediğine dikkati çeken Lütfü Savaş, provokatif amaçlı konuşmalardan, röportajlardan sakınmak gerektiğini vurguladı.

Savaş, ''Herhangi dünya vatandaşını nasıl misafir etmişsek bunlara da aynı toleransı göstermemiz gerekir. Ama benim şehrimde, benim insanlarıma hangi renkte olursa olsun rahatsız eden insanlara da tavrımı, duruşumu net koyarım'' diye konuştu.

-''FARKLI PARTİDEKİ BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELİYORUZ''

Hatay'ın Samandağ ilçesinin Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Belediye Başkanı Mithat Nehir de Hatay'da barış ve kardeşlik ortamının bulunduğunu ve bunun bozulmasını istemediklerini söyledi.

Kentte mezhep çatışmalarına yönelik provokasyonlardan endişe duyduklarını dile getiren Nehir, ''Bunları yok etmek için farklı partideki belediye başkanlarıyla bir araya geliyoruz. Kardeşlik ve barış ortamı var, bunun bozulmasını istemiyoruz. Bunda da ısrar ediyoruz. Hükümetin, Suriye konusunu çok iyi idare ettiği noktasında düşüncelerimiz var'' dedi.