Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener salı günü yaptığı basın toplantısında üstü kapalı Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım"ı eleştiren açıklamalar yaptıktan sonra bugün de Fenerbahçe yönetimi basının karşısına geçti. Fenerbahçe Başkanı, 1907 tribününde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Aziz Yıldırım'ın yanında ikinci başkan Nihat Özdemir, asbaşkanlar Ali Koç ve Şekip Mosturoğlu yer aldı.

Sarı lacivertli yöneticiler konuşmaya başlamadan önce bir barkovizyon gösterisi yayınlandı ve Fenerbahçe aleyhine yapıldığı ileri sürülen hakem hataları gösterildi.

Ali Koç şunları söyledi

Toplantıda sözü ilk önce Ali Koç aldı. Toplantıyı yapıp yapmamam konusunda çok düşündüğünü ifade den Koç, "En sonunda yapılan açıklamalar sonuda bu toplantıyı yapmaya karar verdik. Bugünkü toplantımızda yapacağımız değerlendirmeleri sınırlı tutacağız. Bugün sizlerle yapacağımız toplantısı için sizler için basın dosyası hazırladık. Mahmut Özgener'in basın toplantısında söyledikleri sebebiyle bu toplantıyı yapıyoruz. Bu dosyanın içinde takımımıza karşı yapılan cidd hakem hatalarını bir dvd'de topladık. Bizim lehimize de olan hakem hataları vardır. Hakemliğin riskli ve zor bir meslek olduğunun da farkındayız. Sadece bizim maçlarımızda bizim aleyhimeze yapılan haatlarda ligin üstüne ve altına etki yapan hatalar görüyoruz. Türk haklemlik kurumunda ciddi bir zaafiyet yaşandığını düşünüyoruz. Bu sorunların çözüme kavuşamaması. Bu hataların federasyon tarafından ele alınış şekli bizi ciddi endişelere sevkediyor. Hakemlerimiz için işeleyen bir performans sisteminin olmaması endişelerimiz artırıyor. Dosyada Aziz Yıldırım'ın neden PFDK'na sevkedildiğinin cevabını bulabilirsiniz" dedi.

Aziz Yıldırım: Federasyon 3 maymunu oynuyor

Aziz Yıldırım, 'Federasyon'u istifa ettirmek gibi bir amacımız yok' dedi ve "Özgener başarısızlığını örtmeye çalışıyor" diye konuştu.

Yıldırım'ın sözleri şöyle:

"Farklı bir manzara karşısındayız. Konuşunca hemen ceza alıyorsunuz. Haklarınızı kullanamıyorsunuz. Arkadaşlarımın bana tavsiyeleri 'yazılı metni oku, onun dışına çıkma' şeklinde. Ben de buna uyacağım. Çünkü yine ceza alabilirim. Antep maçının devre arasında olan olaylar nedeniyle 21 gün hak mahrumiyeti cezası aldım. Basında da imalı, farklı yazılar var. Öyle bir durum yok. Bugünkü toplantının amacı da herhangi bir tepkiden dolayı değil. Hakem odasını bastığım iddiaları yalandır. Yapılan toplantı ile ilgili kulübümüz adına düşüncelerimi söylüyorum. Manisaspor ile oynanılan maç öncesinde taraftarımızın Özhan Canaydın için yaptıkları çok önemlidir. Canaydın'ın mekanı cennet olsun. Tüm spor ailesinin birbirlerine taziyelerini ilettiği bu günde Özgener'in açıklamalarını dinlediğimde yalnızca ben depil bu ailenin tüm fertleri üzüntü duydu. Bulunduğu makamı yok sayarak yakışıksız, gerçek dışı açıklamalar yapmıştır. TFF Başkanı'nın bu konuşmaları herkesi rahatsız etmiştir. Yüzlerce kişi ile yapılan seyahat masraflarının hesabını vermesi gereken kişiler bu konuyu ört-pas etmeye çalışıyor. Bu toplantı sadece bir iktidar toplantısıdır. Bu toplantı kulüplerin çoğunu memnun etmiyor. TFF Başkanı, bu konularda öncelikle öz eleştiri yapmalıdır. F.Bahçe SK olarak, Hasan Doğan'a duyduğumuz saygı için Özgener'e de destek verdik. Özgener'e tam destek verdik. Ancak söz verilenlerin gerçekleşmemesi, kulüplerin adaletsiz durumunda sürekli şikayette bulunması ve çözüm olarak için hiçbir şey yapılmaması bugün bizi buraya getirmiştir.

Federasyon 3 maymunu oynuyor. Kendi hatalarını itiraf eden hakemler bir hafta sonra başka bir karşılaşmada görevlendiriliyorlar. Bu da demek oluyor ki hataya göz yumuluyor.

Kulüpler Birliği başkanlığını bırakmak kararından sonra yaptığımız toplantıda diğer başkanlardan da benzer şikayetler aldık. Gündemi meşgul eden olaylar karşısında TFF"nin tavrı ve çözümleri basında yapılan yorumlara göre şekillendirilmektedir. Basına haber sızdırılmaktadır. Habertürk"te yayınlanan “Fener"e FIFA ayarı” başlıklı haberin kaynağı olan kişiyi Federasyon"a bildirmemize rağmen bu kişi hakkında bir işlem yapılmamıştır.

Sayın Başkan yaptığı açıklamalar ile kulüplerin iç işlerine müdahale etmiştir. TFF Başkanlı makamı hizmet makamıdır. Burada yaptığım açıklamaların tarihe not edilmesini istiyorum. Hiç kimse içindeki iktidar hevesi için bu makamı kullanamaz. Günü kurtarmak için alınann kararlar gelecekteki benzer durumlar için durumu çözümsüzlüğe iter.

"SOYUNMA ODASI BASMADIM"

Konuşan Türkiye ama konuşmayan kulüp başkanları ve taraftarları... Böyle bir manzarayla karşı karşıyayız. Arkadaşlarım bu toplantıyla ilgili bana tavsiyeleri yazılı metni oku ve metnin dışına çıkma. Çünkü yine ceza alırsın şeklindeydi. Ben de onların dediklerine uyacağım. Antep maçının devre arasında müsabaka hakemleri soyunma odasına giderken “Yeter artık. Adam gibi maç yönetin. Haftalardır penaltılarımızı vermiyorsunuz” dediğim sevk yazısında yer alıyor. Hafta içinde gazetelerde soyunma odasını bastığım ve hakaretler ettiğim söyleniyordu. Bunun da böyle olmadığı ortada.

"BAŞKANLARLA PAPERMOON'DA BULUŞMADIM"

Gazetelerde yazılanlara göre, Papermoon"da bir zirve yapmışız TFF"yi devirmek için. Adnan Polat, İbrahim Yazıcı, Sadri Şener ve Göksel Gümüşdağ ile görüşmüşüz. Adnan Polat ve İbrahim Yazıcı"yı en son cenaze töreninde gördüm. Ondan önce 1 ay görmedim Şener"le görüştüm ama işle alakalı bir konuyduç. Gümüşdağ"la ise zaten her gün görüşüyorum.

"OĞUZ SARVAN'A ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL"

F.Bahçe olarak Hasan Doğan"a duyduğumuz güvenin devamı olarak Sayın Özgener"e 6 delege ile destek verdik. Özgener"e tam destek verdik ama güven ortamının sürdürülememesi ve çözüme dair elle tutulur hiçbir icraatın yapılamaması bizi bu noktaya getirmiştir. Kulüp başkanları olarak sorunları aktaramamaktayız. MHK Başkanı oğuz Sarvan ortaya çıkmamakta ve kendisine ulaşmak mümkün olmamaktadır. Kendi hatalarını itiraf eden hakemler 1 hafta sonra hiçbir şey olmamış gibi görev almaktadır. Ülkemizde hakemlik müessesi gelişememektedir.

"TRİBÜNDEN ADAM ATMAK 100 BİN TL, AÇIKLAMA YAPMAK 50 BİN TL"

Federasyon belirli kişi ve kuruluşlar aracılığıyla karar almaktadır. Bu olumsuzlukları sadece biz mağdur olduğumuz için değil, tüm kulüpler adına adaletsizliğin son bulması için dillendiriyoruz. Türk futbol sırça köşkte oturan ve haftanın sadece 3 günü İstanbul"a gelen bir başkan tarafından yönetilemez. Resmi internet sitemizden yapılan açıklamalar kurumsal kimliğimizin parçasıdır. Sayın TFF Başkanı"nın bu açıklamalardan duyduğu rahatsızlık onun çok sesliliğe duyduğu tahammülsüzlüktür. Tribünden bir insanın atılmasına 100 bin TL ceza veren TFF, internetten kendi aleyhine yapılan açıklamaya 50 bin TL ceza vermiştir.

"DETAYLI AÇIKLAMAYI SONRA YAPACAĞIM"

TFF Yönetim Kurulu"nda yer alan yönetim kurulu üyelerinin yapılan icraatlara katılımının sağlanması şarttır. Ancak bu şekilde sorunların önüne geçilebilir. Canaydın"ın vefatı sonucu yaşanan anlayış ortamını bozmamak için detaylı açıklamaları daha sonra yapacağımı bildiriyorum.

Mosturoğlu şunları söyledi

Aziz Yıldırım'ın açıklaması sonrası söz alan Asbaşkan Şekip Mosturoğlu ise Mahmut Özgener'in açıklamalarının yanı sıra PFDK ve hakem kararlarını değerlendirdi.

PFDK"nın Sayın Özgener tarafından doğru kabul edilen kararı emsal olarak kabul edilirse, biletsiz olarak stada giren bir taraftar olaya mahal verirse verilecek olan ceza daha ağır olacaktır. Tribünden düşen seyircinin maçtan sonra biletsiz ve alkollü şekilde içeri girdiği göz önünde tutulursa verilecek cezanın ne olması gerektiğini kamuoyuna bırakıyoruz. Sayın Özgener"in doğru olarak kabul ettiği Everton kararı doğruysa güvenlik önlemlerinden dolayı ev sahibi takım sorumludur. Fenerbahçe – AZ Alkmaar maçındaki olayların da münferit kabul edildiğini söylemektedir Sayın Özgener. Bu bir UEFA Kupası maçıdır ve kararı da ancak UEFA verebilir.

Beşiktaş – Rizespor maçındaki kararın da emsal olamayacağı ifade edilmiştir. Bu kararın yönetim kurulu tarafından alındığını unutan Özgener, bunu hatırlayamamaktadır. Bunlar somut olarak Özgener"in bizi suçladığının tam tersine gerçeklerin çarpıtılmasının örnekleridir. Hukuk organlarının vermiş olduğu kurallar da oyun kurallarına dahildir. Görüntülerden ceza verilmesi de buna dahildir. Sezon başına bu çok açık biçimde ifade edilir ve sezon boyunca bu kurallar değişmez. Siz bir oyuncuya marka değerini düşürdüğü için ceza veriyorsanız başka bir oyuncuya da aynı cezayı vermelisiniz.

Geçen sezon Sabri Sarıoğlu bu yüzden ceza almıştır. Bu sene kurallarda değişiklik olmamasına rağmen Keita, Trabzonspor maçından sonra PFDK"ya dahi sevk edilmemiştir. Futbolcumuz Bilica Galatasaray maçından önce rakibe yumruk attığı ancak hakemin bunu görmediği gerekçesiyle PFDK"ya sevk edilmiştir. Yani görüntülerden ceza verilmiştir. Ancak maçtan sonra Bilica"nın hakemin görüş alanında olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan açıklamada cezanın atılan tekmelerden dolayı verildiği söylenmiştir. Bugüne kadar bu görüntüleri izleyen kimse bu tekmeleri göremedi ama PFDK görebildi. Alex, Büyükşehirspor maçında yaptığı hareketten sonra kırmızı kart gördü ve 2 maç ceza aldı. Bizim Tahkim Kurulu"na başvurumuz reddedildi. Benzer bi olaydan sonra Samsunsporlu bir oyuncuya da aynı ceza verildi. Samsunspor"un yaptığı itirazla ceza 1 maça indirildi. Bunun gibi kararları çoğaltmak mümkün.

Aralık başında bir kulüp başkanının kulübümüz adına sarf ettiğine dair yaptığımız başvuru aradan geçen 3 aya rağmen karara bağlanmamıştır. Şike ve Bahis manipülasyonları gibi davaların 6 ayda sonuçlandığı düşünülürse bu gibi basit bir davanın ne kadar zaman alacağını sizlerin yorumuna bırakmak istiyorum. Bugüne kadar PFDK"nın bütün kararlarını topluyorum, tamamı oybirliği ile alınıyor. Dünyada görüşmemiş biçimde bu arkadaşlar her konuda hemfikirler. Hiç görüş ayrılıkları yok. Bu çok ilginç. Tahkim Kurulu"na yaptığımız başvurularda verilen cezaların tümü lehimize çıkması gereken kararlar. Bir blok var ve bu blok hiçbir şekilde kararını değiştirmiyor. Kamuoyu bunları göremediği için bu konuda fikir sahibi de olamıyor.

Son örnek olarak, Diyarbakırspor"un Süper Lig"e çıktığı yıl o dönemki kulüp başkanı Federasyon Başkanına yönelik sözler sevk ediliyor. Kulüp Başkanı da PFDK"ya sevk ediliyor. Buna karşılık verilen cezanın ne derece uygulandığını herkesin takip etmesini istiyorum. Başkana verilen 21 günlük cezanın ne anlam ifade ettiğini de böylece anlarız.

Vatan