Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, “Gölcük Yanardağı’nda son durum oldukça enteresan. Gölcük’ün altında 30 Mayıs’tan bugüne yaklaşık 230 civarında deprem oldu. Bu durum yörenin aktivitesinin çok yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.

‘Aktifleşebilir’

Depremlerin Gölcük Yanardağı’nın altında parçalanma ve ergimeye neden olduğunu vurgulayan Özgür, sonuçta ortaya çıkacak magmanın, Gölcük Yanardağı’nın aktif hale gelmesine neden olabileceğini belirtti.

Gölcük Krater Gölü’nün sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurmaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Özgür, Gölcük Yanardağı ve civarında herhangi bir kabarma veya şişme meydana gelirse bunu uydu fotoğraflarıyla inceleyeceklerini, Gölcük Yanardağı’nın aktifleşme riskine karşı üniversitelerle ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Halen gaz çıkışlarının görüldüğü Yakaören köyüne cihazlar yerleştirerek özellikle karbondioksit ve kükürtdioksit miktarını takip altına alacaklarını ifade eden Özgür, “Bölgeyi kontrol altında tutmaya çalışacağız. Elde edilen bulguları kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.