Ölümcül bir beyin hastalığı olan ve özellikle çocuklarda görülen SSPE'den (subakut sklerozan panensefalit) korunmak için aşılamanın büyük önem taşıdığı bildirildi.

SSPE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kara, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kızamık virüsünün çocuklarda yol açtığı ve tedavisi bulunmayan bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE hastalığının dikkate alınmadığının altını çizdi.

Kara, nadir durumlarda, kızamık hastalığı geçtikten sonra virüsün dönüşerek ve bağışıklık sistemini aşarak beyin hücrelerini öldüren SSPE hastalığını oluşturduğunu ifade ederek, bu nedenle kızamıktan korunmanın tek yolunun yaygın ve etkin aşılama olduğunu, çocukların mutlaka aşılanması gerektiğini aktardı.

Kızamık hastası veya kızamık olduğundan kuşku duyulan kişilerle de temastan kaçınmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Kara, hastalığın bilinen bir tedavisinin bulunmadığını da ifade ettiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bayat kızamık aşıları veya eksik doz gibi uygulamalar nedeni ile SSPE hastalığı hayatları mahvediyor. Aşıların nakledilmesi ve korunmasında çok dikkatli olmak gerekiyor. Yapılmış hatalardan ötürü hastalığa yakalanmış insanlara devlet yardım elini uzatmalı. Bu hataların sorumluları cezalandırılmalı. En önemlisi, bu hastalığa gereken önem verilmeli.

SSPE, kızamık virüsü enfeksiyonunun sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı ve az rastlanan çaresi olmayan ölümcül bir beyin hastalığıdır. Kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir. SSPE, özellikle çocuklarda, nadir de olsa yetişkinlerde görülebilen, kızamıktan 2-10 yıl sonra ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bugüne kadar en yakın ölüm, teşhisten sonra 6. haftada görüldü.

SSPE Hastalığının evreleri, birinci dönemde unutkanlık-sinirliliktir. İkinci dönemde sıçramalar başlar, tek başına yemek yiyemez. Üçüncü dönemde hasta yatağa bağımlı hale gelir, konuşamaz, burundan sıvıyla beslenir. Dördüncü dönemde komaya girer, yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanır. Kızamık virüsünden korunmanın tek yolu yaygın ve etkin aşılamadır.''

A.A.