Asya-Pasifik bölgesinde eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında, korunmasız cinsel ilişkiler yüzünden HIV taşıyanların sayısının arttığı bildirildi...

Hong Kong'da bu hafta yapılan bir HIV/AIDS seminerine katılan uzmanlar, artışta eşcinsel ilişki gibi belirli cinsel davranışlara karşı uygulanan ayrımcı yasaların da etkisi olduğunu belirterek, bu yasaların, bu tür cinsel ilişkilerde bulunan insanların hastalıkların önlenmesi için gerekli bilgilere kolayca ulaşabilmesi için kaldırılması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bölgesel HIV/AIDS danışmanı Massimo Ghidinelli, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Korunmasız erkek erkeğe cinsel ilişkiler, Asya-Pasifik bölgesinde HIV'in yayılmasını yine artırıyor. Eğer birlikte acil önlemler almazsak, durum daha da kötüye gidecek, hatta durumun kontrolden çıkma ihtimali bile var" dedi.

GENEL NÜFUSA GÖRE ORAN DAHA FAZLA

Bangkok'da 2003'te yüzde 17,3 olan eşcinsel ve biseksüel erkekler arasındaki HIV oranı, geçen yıl yüzde 30,7'ye çıktı. Cakarta'da ise bu oran aynı dönemde yüzde 2'den yüzde 8,1'e yükseldi.

Tayland'da genel nüfus içindeki HIV oranı yüzde 1,55'ken, eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında bu oran yüzde 24,6. Kamboçya'da bu oranlar sırasıyla 1,8 ve 7,8'ken Çin'de aynı oranlar sırayla 0,09 ve 3,8.

YASALAR KORUMUYOR

Asya'daki Singapur, Malezya gibi ülkelerle Güney Asya'daki ülkelerde hala eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasalar yürürlükte.

Uzmanlar, bu yasaların genç erkeklerin hastalıkların önlenmesi için gerekli önlemleri ve hasta olduklarında gereken tedaviyi almalarını zorlaştırdığını dikkat çekiyor.

Uluslararası Naz Vakfından Şivananda Han, "Tedavi için kliniğe giden genç bir eşcinsel erkek, doktor tarafından tokatlandı ve kötü kişi diye azarlandı. Bu yaygın bir durum ve Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Myanmar'da karşılaşılan bir sorun" dedi.

Khan, "Eşcinsellik suç sayılırsa, bu doktorların da sorunu. Herhangi biri anal rahatsızlıkları olduğu için muayeneye gelirse doktor ne yapacak? Bu durumda yasayı çiğneyen birini tedavi ettiği için kendisi de yasalar karşısında suçlu duruma düşebilir" ifadesini kullandı.

SABAH