ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun da katıldığı Batman'daki köy düğününde sivillerin G3 piyade tüfeğiyle havaya ateş açması akılları karıştırdı. G3 piyade tüfeklerinin sivillerin ellerine nasıl geçtiği sorusu tartışmaları da beraberinde getirdi.

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin Batman İl Başkanı Kemal Tarhan'ın oğlu Barış ile Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencisi Emel Kılıç'ın Beşiri İlçesi Bahçeli Köyü'nde yapılan düğünü katıldı. Mumcu, Kürtçe türküler eşliğinde çekilen halaya katılırken, uzun namlulu G3 piyade tüfekleri ve tabancalarla peş peşe havaya ateş açıldı. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından sadece Milli Savunma Bakanlığı'na satılan silahların sivillerin eline geçmesi yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.



MKE: G3'LERİ SADECE MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA VERİYORUZ

MKE yetkilileri, törerle mücadelede kullanılan uzun namlulu MP5 ve G3 silahlarının askerlere ve Genelkurmay'ın izni tabii olmak suretiyle sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bankalar va barajlar gibi kamu kuruluşlarına verildiğini belirtti.

BATMAN VALİSİ: GEÇMİŞTE KORUCULARA VERİLDİ, ŞUANDA VERİLMİYOR

Batman Valisi Recep Kızılcık, G3'leri geçmişte koruculara verildiğini belirterek, "Bu aile, bu silahları büyük ihtimalle koruculuk yaptığı yıllarda temin etmiştir. Terörün yoğun olduğu dönemlerde bu silahlar ruhsatlı olarak koruculara verilmiştir. Ruhsatlı olduğu için bu silahları koruculardan geri toplama işlemi yapılmıyor" dedi. Vali Kızılcık, ayrıca havaya ateş açanlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılması için talimat verdiğini belirtti.

EMEKLİ PAŞA KULOĞLU:KÖY KORUCULARINA VERİLİR, ANCAK GERİ TOPLANIR

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise, "G-3 silahları köy korucularına veriliyor ancak koruculuk süresi bittikten sonra geri alınır. Bu silahlar çalınmış olabilir ya da koruyuculuğu biten aile can güvenliği için bu silahların kendisine verilmesini istemiş olabilir" dedi.

KORUCULARA NEDEN G3 VERİLDİ TARTIŞMASI

Bu arada, düğünde havaya ateş açan Batmanlı ailenin 1994- 1996 yılında koruculuk yaptığı ve bölgede askerle birlikte güvenliği sağladığı öğrenildi.

Yaklaşık 20 yıl önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde köylünün bölgesel deneyimlerinden faydalanmak için oluşturulan Geçici Köy Korucularına Kalaşnikof ve G3 silahları verildiği iddia edilmişti.Zamanla bazı korucuların suça karışması neden ile bu iddia gündeme gelmiş ve tartışmalara neden olmuştu.

G3 PİYADE TÜFEĞİ

G3, 950'lerde Alman silah üreticisi HK (Heckler & Koch GmbH) ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME tarafından geliştirildi.

Tanımı: 7.62 mm çapında, 102 cm uzunluğunda, 4,5 kg ağırlığında, şarjörle beslenen, hava ile soğuyan, barut gazının geri tepmesi ve icra yayının ileri itmesi ile tek tek veya seri olarak atış yapabilen bir yakın muharebe silahı.

Adedi Bilgiler Çap: 7.62 mm Namlu: 4 Yiv 4 Set Uzunluk: 102 cm Ağırlık: 4,25 kg Boş, 4,5 kg dolu Atış adedi: 500-600 Adet / dakika Şarjör Kapasitesi : 20 adet Menzil Taksimatı: 100-200-300-400, 200m : Muharebe taksimatı Etkili Menzil : 400 m Azami Menzil: 3700 m Mermi Çıkış Hızı : 800 m/sn

Birçok ülkede kullanılan G3 piyade tüfeği TSK tarafından terörle mücadelede yaygın olarak kullanılmaktadır.