Kuran-ı Kerim'in indirildiği gece olarak da bilinen bu gece için aynı isimli bir sure de bulunuyor.

5 ayetten oluşan "Kadir" suresinde, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bir ayette belirtiliyor.

"Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir" ayetleri, Kadir Suresi'nin son ayetlerini oluşturuyor.

Bu gece Müslümanlar için büyük önem arzediyor, çünkü bu gecede kim Kadir Gecesi'ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadetle geçirirse geçmiş günahlarının bağışlanacağına inanılıyor.

Ramazan ayında okunmaya başlayan Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde veya öncesinde tamamlanıp,hatim duasının o gece yapılmasına eskiden olduğu gibi günümüzde de dikkat ediliyor.

Bazı camilerde yapılan dualar sabaha kadar sürerken, Kadir Gecesi'nden nasibini almak isteyenler, yatsı ve teravih namazının yanı sıra tesbih namazı da kılıyor. Meleklerin yeryüzüne indiği gece, tan yeri ağarana kadar devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in mesajı

Kadir Gecesi vesilesiyle mesaj yayınlayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kadir Gecesi'nin, değerini bizzat Kur'an-ı Kerim'den aldığını, Kur'an-ı Kerim'in, bu geceye müstakil bir sure tahsis ederek, "Biz onu Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur" şeklinde gecenin en güzel biçimde tasvirini yaptığını bildirdi.

Bir ömre bedel

"Her sene Allah'tan bir bağış, Peygamber'den bir armağan gibi gelen" Kadir Gecesi'nin anlatıldığı Kadir suresinin, üç mesaj getirdiğini ifade eden Görmez mesajlar hakkında bilgi verdi. Görmez, şöyle devam etti:

"Eğer şu ana kadar yaşadığımız ömrü iyi değerlendiremediysek bu gece bize bir ömre bedel bir imkan tanınmaktadır. Bu yönüyle Kadir Gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önünde olarak Yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet kapısı, bir umut pınarı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir."

Suriye'de katledilen masum insanlar...

Görmez, özetle şunları kaydetti:

"Üzülerek ifade edelim ki ülke olarak Ramazan ayı boyunca verdiğimiz şehitler, İslam coğrafyasında özellikle yanı başımızda Suriye'de kadın, çocuk, yaşlı demeden her gün katledilen masum insanlar, uzak doğuda Myanmar'da, Arakan'da din kardeşlerimizin maruz kaldığı vahşet ve insanlık dramı, dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanlara reva görülen zulüm, şiddet, cinayet ve insanlık dışı eylemler, Ramazan sevincimizi buruk bir şekilde yaşamamıza sebep olmuştur.

Acılara ortak olmak

Kadir Gecesi'ni idrak ederken, dünyanın neresinde olursa olsun topyekun açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zayıf bırakılmışların, zulme uğramışların haklarına dikkat kesilmek, onların dertleriyle dertlenmek, acılarına ortak olmak, yaralarını sarmak, halleriyle hemhal olmak; zalim ve diktatörlerin hak ve hukuk tanımayan, azgınlaşan ve şımaran iradelerine karşı tavır almak, kısacası insanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı şerrin kilidi olmak, yeryüzündeki bütün Müslümanların üzerine düşen bir görev ve sorumluluktur."

İslam dünyası zorlu süreçten kurtulsun

Görmez, bütün İslam alemininbugün idrak edilecek Kadir gecesini tebrik ederek, bu gecenin feyz ve bereketinden herkesin nasibdar olabilmesini, dua ve niyazların kabul edilmesini, topyekun İslam dünyasının içinden geçmekte olduğu zorlu süreçten bir an evvel kurtulmasını diledi.

Kadir Gecesi'nde 4 dilde mevlit okunacak

Van Muradiye'de müftülüğün organizasyonuyla Kadir Gecesi'nde ilçe stadyumunda verilecek iftar yemeğinin ardından İngilizce, Türkçe, Arapça ve Kürtçe mevlit okutulacağı bildirildi.

AA

 

 aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png