Kapıkule Gümrük Kapısı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında yapılması planlanan tır parkına ilişkin bilgi verildi.

Gümrük kapılarının ''Yap-İşlet-Devret'' modeliyle modernize edilmesini amaçlayan GTİ tarafından yapılacak tır parkı, kapılarda bekleyen ve yürüme yasağı nedeniyle saatlerce gümrük alanlarını park yeri olarak kullanmak zorunda kalan tır şoförlerinin durumlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Toplantıda konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, gümrük kapılarında oluşan kuyrukların sık sık ekranlara yansıdığını ifade ederek, ''Yüzü Avrupa'ya dönük bir ülkede 20 kilometreye varan kuyruk olmaz, tır parkı ve bunun gibi projelerle böyle olumsuz görüntüleri geride bırakacağız'' dedi.

Özmen, tır şoförlerinin sıra yüzünden, duş, banyo, alışveriş ve araç bakımı sorunları olduğunu belirterek, ''GTİ tarafından en işlevsel şekilde inşa edilecek bu projeyle şoförlerin yaşam kalitesini arttıracağız'' dedi.

Gümrük kapılarının, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda büyük önemi olduğunu vurgulayan Edirne Borsası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı ise projeye bir an önce başlanılması gerektiğini söyledi.

Yardımcı, yerel yönetimlerin proje için gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirterek, ''Yerel Yönetimlerin bu süreci aşmamızda bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz, çünkü TIR Parkı Projesi TOBB'un, UND'nin ya da bir başkasının projesi değildir, Türkiye'nin imajı meselesidir'' diye konuştu.

-Avrupa'nın en yoğun Gümrük kapısı-

GTİ Kapıkule İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal ise Kapıkule'nin Avrupa'nın en yoğun gümrük kapısı olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Irkıçatal, tır parkında şoförlerin hayatını kolaylaştıracak her türlü detayın düşünüleceğini belirterek, ''Güvenlik gerekçesiyle her şey görüntülü ve kayıt altında olacak, orada bekleyen tır şoförleri belli bir numara alacak ve sıraya göre çağrılıp park edecek. Böylelikle herkes için daha iyi hizmet sunulmuş olacak'' ifadelerini kullandı.