"Kızılderililer Türk müydü" sorsuna son noktayı bilim koydu: Evet... Ancak konu bu güne kadar yığınla espri konusu olmuştu. O esprilerden biri de Yahşi Batı'daydı.

Kızılderililerden Kanada'ya isyan tehdidi Kızılderililer bu kez davayı kazandı Yıldar tez olarak dillendiriliyor ama bir teroi olmaktan öteye gitmiyordu. Gerçi Antropolojik bulgular teoriyi güçlendiriyordu ama son bilimsel araştırma tartışmayı bitirdi: Kızılderiler Altaylar'dan geldi.

ABD'deki İnsan Genetiği dergisinde yayımlanan araştırmayı yapanlardan Pennsylvania Üniversitesi Antropoloji bölümü Doçenti Theodore Schurr, Rusya, Moğolistan, Çin ve Kazakistan'ın kesiştiği Altay bölgesinin onbinlerce yıldır çok sayıda halkın gelip gittiği kilit bir yer olduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, Amerika kıtasındaki ilk insanların ataları bu halklardan biriydi ve bugün Rusya Federasyonu'nun bir parçası olan Altay'dan 20 bin ila 25 bin yıl önce gelmişlerdi.

Konu bu güne kadar yığınla espriye konu olmuştu. Son olarak da Cem Yılmaz'ın Yahşi Batı filminde bu espri işlenmişti. Son bilimsel araştırma Yahşi Batı filmindeki görüntüyü akıllara getirdi.