Aydın il merkezinde mobeseden ve çeşitli noktalardan yapılan gözlemler sonucu bu defa sürücülerden çok yayaların kural ihlali yaptığı tespit edilince polisler yayalar için eğitim çalışmalarına başladı. Kuralsızlığı alışkanlık haline getiren Aydınlı yayalar polisi adeta çileden çıkardı. Trafik polisleri günlerdir Aydınlı yayaları trafik kurallarını uygulamalı olarak anlatmaya çalışıyor. Önümüzdeki günlerde ilde kurallara uymayan yayalara da para cezası kesilecek.
Aydın Emniyet Müdürlüğü sürücülerden çok yayaların kurallara ihlal ettiğini tespit etmesi üzerine yayalara yönelik çalışma başlattı. Yaya geçitlerindeki sinyalizasyon işaretlerine uymayan vatandaşlara yönelik günün belirli saatlerinde çalışma yürüten polis ekipleri vatandaşları kurallara uydurmakta güçlük çekiyor. Hem kuralları, hem de polisi dinlemeyen vatandaşlar çalışmadan memnun kalırken, kurallara uymamalarını "alışkanlık" olarak yorumluyor.
Aydın Emniyet Müdürlüğü Aydın"da trafik kurallarına sürücülerden çok yayaların ihlal ettiğini tespit etmesi üzerine yeni bir uygulama başlattı. Buna göre şehrin muhtelif yerlerindeki ışıklı yaya geçitlerinde yayalara yönelik çalışma başlatan polis ekipleri, ışıkları uymasını sağlamaya çalışıyor. Bir çok yaya yeşil ışığın yanmasını beklemeden kaldırımdan yola fırlayarak karşıdan karşıya geçmeye kalkıyor. Polisin ikazına rağmen bazı yayalar polisi dinlemezken, polis vatandaşların bu yanlış alışkanlığı unutması için ilginç yöntemlere başvuruyor. Zaman zaman yayalar polisi çileden çıkarıyor.
Vatandaşların can güvenliği için yoğun çaba harcayan polisin onca uyarısına rağmen uyanıklık yapıp 10 saniye beklemeyi göze alamayan vatandaşlar ise polisin boşluğundan faydalanıp kendileri için yeşil ışık yanmadan karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor.
YAYALARA DA CEZAİ İŞLEM UYGULANABİLECEK
Polisleri bir hayli zor anlar yaşatan vatandaşlar ışıklara bile aldırış etmeden yola inmesiyle karşısında bulduğu polisin uyarısı karşısında önce şaşırıyor, ardından polise ve ışığa bakmadan indiği kaldırıma tekrar geri dönüyor. Uygulama nedeniyle şaşırdıklarını ifade eden vatandaşlar, “Bugüne kadar ışıklı kavşaklarda gördüğümüz polisler araç trafiğini düzenlemeye çalışıyordu. Bugün ise kavşaktaki polisler yaya trafiğini düzene sokmak için uğraşıyorlar. Önce şaşırdık, polisler kuralı tarif edince onlara hak verdik” diyerek polislere de hak verdiklerini söylediler.
Uygulamadan memnun olmasına rağmen kuralları ve polisi dinlemeden karşıdan karşıya geçmeye çalışan vatandaşlar ise yaptıkları hatayı yıllardır süregelen "alışkanlık" olarak yorumladılar.
İkaz ve uyarı şeklinde başlayan çalışmanın ilerleyen günlerde cezai işleme kadar gidebileceği belirtilirken, vatandaşların bu kuralları iyice öğrenmesine kadar uyarılacağı ve devamında kurallara uymayan yayaların da trafik kuralları gereği para cezası uygulanacağı belirtildi.