Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından özel yetkileri alınarak Bolu Hakimliği’ne atanan Köksal Şengün’ün rapor üstüne rapor aldığı, 3 ay 20 gündür (110 gün) Bolu Adliyesi’ndeki görevine başlamadığı ortaya çıktı.

110 GÜN RAPOR aldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde 3 Ergenekon  davasında tutuklu yargılanan 63 sanıktan 41’inin tahliyesini isteyen Köksal Şengün’ün, HSYK’nın tebligatını almadığı, Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’nde "Mahkeme Başkanı" sıfatıyla ‘Görevine devam ediyor’ gözüktüğü öğrenildi. Ergenekon sanıklarına tahliye istediği dönemde kalp ritim bozukluğundan dolayı anjiyo olan, üç günlük düzenli ilaç tedavisi ile taburcu olarak Silivri’deki duruşmalara katılan Köksal Şengün’ün, atamasının yapılmasının ardından rapor üzerine rapor alması "Bu da Hakimkulli" şeklinde yorumlandı.

63 SANIKTAN 41’İNE TAHLİYE İSTEMİŞTİ

Köksal Şengün, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde, Ergenekon davalarında (3 dava) tutuklu yargılanan 63 sanıktan 41’inin tahliyesini istemişti. Şengün, Birinci Ergenekon davasının 23 tutuklu sanığından 14’ünün, İkinci Ergenekon davasının 37 tutuklu sanığından 23’ünün, "İrtica ile Mücadele ve Eylem Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan 4 tutuklu sanığın tamamının tahliye edilmesini istemiş; ancak o dönemde üye hakim olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu 41 tutuklu sanığın tutuklu kalması yönünde oy kullanmıştı. Köksal Şengün, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İşçi Partisi’nin (İP) yöneticileri ve İP’in televizyon ve dergisinin temsilcilerinin tamamına tahliye istemişti. Köksal Şengün’ün, tahliyesini istediği İP’liler şunlar: İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Avukat Nusret Senem, İP Basın Bürosu ve Aydınlık Dergisi yazarı Hikmet Çiçek, İP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Emcet Olcayto, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya ve Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım.Köksal Şengün’ün tahliyesini istediği 41 tutuklu sanığın isimleri şöyle:

1. ERGENEKON DAVASI: Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek, Sevgi Erenerol, Mehmet Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, İsmail Yıldız, Mehmet Zekeriya Öztürk, Ergün Poyraz, Muzaffer Şenocak ve Mehmet Demirtaş.
2. ERGENEKON DAVASI: Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Cengiz Köylü, Emcet Olcayto, Mustafa Özbek, Hasan Ataman Yıldırım, Muzaffer Öztürk, Osman Gürbüz, İbrahim Özcan, Hamza Demir, Hüdayi Ünlüer, Mehmet Koral, Ersin Gönenç, Mehmet Haberal, Mehmet Dalagan, Ayhan Atabek, Yaşar Oğuz Şahin, Zerrar Atik, Murat Çavdar, Fahri Süslü, Oğuzhan Sağıroğlu, Servet Kaynak ve Taylan Özgür Kırmızı.

İRTİCA İLE MÜCADELE VE EYLEM PLANI DAVASI: Dursun Çiçek, Serdar Öztürk, Ufuk Akkaya ve Mehmet Deniz Yıldırım.

DURSUN ÇİÇEK’İN TUTUKSUZ YARGILANMASINI İSTEDİ!

Köksal Şengün, Albay Dursun Çiçek hakkında çıkarılan yakalama emri kararına da karşı oy kullanarak, Çiçek'in tutuksuz yargılanması yönünde kanaat belirtmişti. Başkan Şengün, “Çiçek’in soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcılarının talepleri üzerine iki ayrı tarihte nöbetçi hakimler tarafından tutuklandığı, vaki itirazlar üzerine iki defa nöbetçi mahkemeler tarafından tahliye edildiği, tahliye tarihinden sonra iddianamenin düzenlenmesine kadar soruşturma dosyasına sanık aleyhine herhangi bir bilgi ve belge konulmadığı gibi, son gelen raporda da suçlandığı belge üzerindeki parmak izlerinin ona ait olmadığının belirtildiğini” ifade etmişti. “Sanık Çiçek’in tahliye olmasından sonra, dosyasına aleyhine olabilecek yeni bir bilgi ve belgenin konulmaması, iddia olunan suçlamalar ve bunlara yönelik deliller, suç vasıflarının değişme ihtimali, sanığın konumu itibariyle delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme yönünde herhangi bir girişiminin tespit edilememesi, devlet memuru olup sabit işyeri ve ikamet adreslerine sahip olması karşısında kaçma ve saklanma şüphesinin de bulunmadığını" ileri süren Şengün, sanık Çiçek hakkında yakalama emri çıkarılmasına gerek olmadığı yönünde görüş belirterek, karşı oy kullanmıştı.

TEBLİGATI ALDIĞI TAKDİRDE GÖREVİNE BAŞLAMASI GEREKİYOR

Köksal Şengün’ün, HSYK’nın tebligatını aldığı takdirde, 15 gün içerisinde Bolu Adliyesi’nde görevine başlaması gerekiyor. Şengün’ün, iki senedir hiç izin kullanmadığı düşünüldüğünde sadece 60 gün kullanabilme hakkı bulunuyor. Şengün’ün 110 gündür görevine başlamaması, HSYK’nın atama kararına tepki olarak değerlendiriliyor. Köksal Şengün’ün avukatı Ömer Uzun, müvekkilinin görevine başlamaması hakkında konuşmaktan kaçındı. Şengün’e ise, telefonları kapalı olduğu gerekçesiyle ulaşılmadı.

yeniakit