Torba yasa tasarısında yer alan düzenlemeyle engellilerin "toplama kampı" niteliğindeki işyerlerine sürüleceğini savunan görme engelli milletvekili Ayva, düzenlemenin tasarıdan çıkarılması için bastırıyor. Ayva, Çalışma Bakanlığı"nın cumartesi günü milletvekillerini ikna etmek için gönderdiği bilgi notuna dün "çok sert" bir bilgi notuyla karşılık verdi.

Ayva, düzenlemeyi savunan Bakanlığa, “Eğer çok çok faydalıysa, harikaysa, muhteşemse, bu hükmü sadece özürlülere değil, bütün vatandaşlarımıza uygulayalım” diye seslendi.

Mevcut düzenlemeye göre 50"den fazla işçisi olan özel işyerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırması zorunlu. Bakanlığın bilgi notunda yasaya rağmen buna uyulmadığı, "yeni düzenlemeyle özürlü çalıştırma yükümlülüğünün daraltılmadığı, aksine özürlülere yeni iş kapıları açıldığı" savunulmuştu.

Ayva, milletvekillerine gönderdiği bilgi notunda şöyle dedi.
“Hangi hukuk metninde toplama kampları iş hayatının içi sayılmaktadır?”
“Asgari ücretin üstünde çalışanların işlerinden çıkarılıp kurmaya çalışılan toplama kamplarına gönderilmeyeceğinin garantisi hangi maddeyle sağlanmakta ve daha sonra ne kadar eğitimli olursa olsun herhangi bir özürlünün toplama kampları dışında çalıştırılacağının garantisi hangi maddedir?”

“(Özürlü çalıştırmadığı için) Ceza ödeyenler çalıştırmak istediği halde özürlü bulamayanlar değil, bankalar, birtakım holdingler gibi özürlülerle bir arada çalışmak istemeyen, dışlayan kuruluşlardır. Ceza ödeyen kuruluşları incelerseniz bunu görürsünüz.”

“Kamunun alması gereken 30 bin özürlü varken onları almayıp özel sektördeki çalışma hayatından da dışlayıp ayrımcılığa maruz bırakmanın yani insanlık ayıbınını işleminin adını sizlere bırakıyorum. ”

Ayva, bakanlığın “Özürlülerle ilgili söz sahibi olan birçok kuruluş yeni düzenlemeye desteğini açıkça belirtmişlerdir” savunmasına da “Şu dernekleri bildirseniz de biz de bilsek” yanıtını verdi. Tartışılan düzenlemeyi de içeren torba tasarı, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda ele alınacak.