CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri davasıyla ilgili toplam 4 milyon 580 bin Avronun "kurye Hakkı Sadal" tarafından, Mehmet Gürhan"ın kayınbiraderi İzzet Kurum"a teslim edildiğini gösteren "ıslak imzalı" belgeleri açıkladı.

Kılıçdaroğlu TBMM"de düzenlediği basın toplantısında, Deniz Feneri davasıyla ilgili "ıslak imzalı" belgeleri açıkladı. Deniz Feneri e.V ile ilgili sürecin Almanya"da Nisan 2007"de Dernek ve Kanal 7 televizyonu Almanya temsilciliğine baskın yapılarak başladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, yargılamanın sonunda Deniz Feneri e.V olayının, Almanya tarihinin en büyük soygunu olarak tanımlandığını ve soygunun asıl faillerinin Türkiye"de olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Türkiye"de uzun süredir devam eden soruşturmada hangi delillere ulaşıldığını bilmediklerini ancak, soruşturma sürecine ilişkin olarak ciddi kaygılar taşıdıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Özellikle yapılan aramalarda izlenen yöntem bu kuşkularımızı beslemiştir. Kaldı ki, Almanya tarihinin en büyük soygunu olarak adlandırılan davanın aslı da asıl failleri de Türkiye"de olduğuna göre, soygunun Türkiye boyutunun Almanya"dan büyük olduğu kuşkusunu haklı olarak aklımıza getirmektedir. Bazı asli faillerin soruşturma aşamasında konuşmama haklarını kullanmaları da bu görüşümüzü perçinlemektedir. Ayrıca bazı AKP yetkililerinin, Türkiye"deki asli faillerle olan ilişkileri de soruşturmanın önündeki en ciddi engellerden biri olarak görülmektedir" diye konuştu.

-"4 MİLYON 580 BİN AVROLUK PARA TESLİMATI SÖZKONUSU"-

Kılıçdaroğlu, basın mensuplarına da gösterdiği ikisi ıslak imzalı 16"sı fotokopi olmak üzere toplam 18 para teslim tutanağı belgesini gösterdi. Belgelerin Deniz Feneri davasına önemli bir katkı sunacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, "18 adet para teslim tutanağı ile toplam 14 milyon 580 bin Avroluk bir para teslimatı söz konusu. Eminim bu belgeler Almanya"da açılan 2"nci Deniz Feneri davasının da önemli delilleri arasında yer alacaktır" dedi. Belgelerin altında imzası olan Hakkı Sadal ve İzzet Kurum"un, Deniz Feneri e.V davasında adları geçen kişiler olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Hakkı Sadal kurye görevini üstlenen kişi. Deniz Feneri çevresinde "amca" adıyla geçiyor. İzzet Kurum ise Almanya"da görülen davada mahkum olan Mehmet Gürhan"ın kayınbiraderi. Yine Türkiye"ye para akışında önemli kuryelerden biri olarak soruşturuluyor. Almanya"da açılan davanın savcılık iddianamesinde, İzzet Kurum ve Hakkı Sadal"ın Almanya"dan Türkiye"ye getirilerek Zekeriya Karaman"a teslim edilen paraların kuryeliğini yaptığı biliniyor" diye konuştu.

-"BELGELERİ SAVCILIĞA TESLİM EDECEĞİM"-

Islak imzalı iki orijinal belgeyle birlikte 16 adet fotokopi belgeyi de soruşturmayı yapan savcılığa teslim edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, belgelerin yurtdışında toplanan paraların bir bölümünün kimler tarafından Türkiye"ye getirildiğini ve kime teslim edildiğini gösterdiğini söyledi. Tutanaklarda imzası olan Hakkı Sadal ile İzzet Kurum"un gerek Türkiye"de gerek Almanya"da Kanal 7 çalışanı olup olmadıklarının da savcılıkça sorgulanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Çünkü soygunun asıl patronları bunlar değildir. Paraları teslim alan, yolsuzluğu organize eden asıl faillerin bulunması gerekiyor. 4 milyon 580 bin Avro Türkiye"de niçin ve kimler için harcanmıştır? Bunun da soruşturulması gerekmektedir. İnsanların en temiz duygularını sömürerek yolsuzluk yapanlardan hesap sorulmasını ve yolsuzluk yapanların yargı karşısına çıkarılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

-"BELGELER ÖNEMLİ DELİL OLACAK"-

Kılıçdaroğlu bir soru üzerine elindeki tutanakların para tesliminin nerede yapıldığını göstermediğini ancak paranın yurtdışından getirildiği ve İzzet Kurum"a teslim edildiğini gösterdiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "İki orijinal belgede böyle. Ayrıca bunların dışında 16 tane daha tutanak var. Toplam 4 milyon 580 bin Avroluk bir rakam. Cumhuriyet Savcılığına teslim edeceğiz hem orijinal belgeyi hem fotokopileri. Cumhuriyet savcılığı herhalde bunların bilgisine başvuracaktır. Bu paralar Türkiye"de mi teslim alındı yurtdışında mı teslim alındı? Bunlar kurye olduğuna göre ana patronlar kim? Bu paralar kimlere verildi ve nereye harcandı? Büyük bir rakam. Büyük bir olasılıkla Almanya"da açılacak olan ikinci dava da bu belgeleri ve tutanakları isteyeceklerdir. Adli yardımlaşma çerçevesinde orada da önemli bir delil olacağını düşünüyoruz" dedi.

-"100 BİN AVROYU ELDEN TESLİM ALDIM"-

Kılıçdaroğlu"nun dağıttığı Hakkı Sadal ve İzzet Kurum imzalı ve 24 Ağustos 2005 tarihli iki ayrı belgede "Deniz Feneri e. V"ye ait olan 100 bin Avro"yu Hakkı Sadal"dan elden teslim aldım" ifadesi yer alıyor.

Milliyet