Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, yaz aylarında üreme zamanı olan balon balığının zehirli ve öldürücü olduğunu belirterek, kesinlikle tüketilmemesi uyarısı yaptı.

1860'lı yıllarda Süveyş Kanalı'nın açılması ile birlikte Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen balon balığının üreme zamanı olan bu mevsimde en zehirli dönemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, bu canlı türünün Akdeniz'de yaz ayları için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Geçen yıllarda İsrail'de 13 kişinin ölümüne neden olan balon balığının mayıs sonundan sonbahara kadar olan süre içinde üreme dönemleri olduğu için zehirli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balık türünde toksin var. Toksinin 1 miligramı yetişkin bir insanı öldürebilir. Bu balığı tüketen kişi felç olup ölebilir. Herhangi bir panzehiri de yok" dedi.

Toksin zehirlenmesinin ortalama 20 dakikada dudaklarda kuruluk hissi ile başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ve sersemlik görülmesinin ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü yaşandığını ve bunu felç geçirmenin izlediğini kaydetti.


EN TEHLİKELİ TÜR
Akdeniz'in ısınmasıyla güneyli türlerin Kuzey Akdeniz'de görülmeye başladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, biyolojik istilanın getirdiği türlerin en tehlikesi olan balon balıklarının, gaga gibi uzanmış iki, üç veya dört dişe sahip olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Balıkçı ağlarından fazla miktarda balon balığı çıkması ve bu balıkların satışa sunulması, tüketimini de teşvik ediyor. Mayıs sonundan sonbahara kadar olan süre içinde üreme dönemleri olduğu için zehirleme oranları da en üst seviyeye çıkmaktadır. Özellikle bu dönemlerde kesinlikle tüketilmemelidir." İstilacı balıklar olarak bilinen balon balıklarından 5 türünün Türkiye kıyılarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökoğlu, bu türlerin Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Torquigener flavimaculosus, Sphoeroides pachygaster olduklarını söyledi.

Milliyet