SON dönemlerde Antalya ile Didim arasında ortaya çıkan balon balığı bu kez Muğla'nın Datça İlçesi'nde yakalandı. Datça'da son bir aydır olta ile yakalanan, gövdesinde pul bulunmayan ve etinin rengi de kırmızıya yakın olarak ifade edilen balon balığı Kızıldeniz'den Akdeniz'e giriş yapıyor.

Datça ilçe merkezindeki büyük iskelede avlanan balıkçılar, yakalanan balıkların ağırlığının 2 ile 4 kilogram arasında değiştiğini ve son günlerde sıkça rastlanır olduğunu söyledi. Son olarak aynı balıktan iki tane birden yakalayan işçi Feridun Ortayol (31), “Yaklaşık bir yıldır burada balık tutuyorum. Daha çok kefal, turna ve gopez denilen balık vardı. Son günlerde ise herkes yeni bir balıktan söz ediyordu. Birkaç arkadaşın yakaladığını gördüm. Ben de ilk kez bugün iki tane birden aynı balıktan yakaladım” dedi.

Bu balığı daha önce tutan arkadaşlarıyla temizleyip yediklerini kaydeden Ortayol, “Etinin rengi beyaz değil. Kırmızıya yakın. Lezzetli bir eti var. Balığın karnında tavuğunkine benzer bir öd kesesi var. Bunu çıkarıp attık. Geri kalanı ise yedik” diye konuştu.

ÇOK DİKKATLİ TEMİZLENMELİ

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Bölge Temsilcisi (TÜDAV) Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının 6 türünün Akdeniz ve Ege kıyılarında arttığını belirterek, yaz aylarında üreme dönemine giren “lagocephalus sceleratus” türüne karşı dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin arttığına işaret eden Gökoğlu, bu nedenle İsrail"de ölümler meydana geldiğini kaydetti.

Gökoğlu, tropikal iklim balıklarından olan, ancak küresel ısınmanın etkisiyle besin alanlarının uygun olması nedeniyle Akdeniz ve Ege"ye göç eden balon balığının diğer türlerinde ise yaz ya da kış aylarında zehir bulunmadığına dikkati çekti. Bu balığın çok iyi temizlenmesi durumunda tüketilmesi gerektiğini belirten Gökoğlu, karnında bazen şiş bazen normal görünümdeki kesenin çok dikkatli çıkartılması, derisinin yüzülmesi, ardından yaka kısımları da iyice yıkanıp temizlendikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Gökoğlu, balıktan olası zehirlenmenin kusma, şok ve ani felçle ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Balon balığı başta Bodrum olmak üzere sahil kesimlerinde kilosu 5-6 YTL'den satılıyor.