Mehmet Çağlar, İstanbul Bölge Müdürü Dr. Mustafa Yıldırım, Hava Tahmin Daire Başkanı Hüseyin Yozgat, Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Mustafa Coşkun ve Zirai Meteoroloji Şube Müdürü Murat Asar ile birlikte The Marmara Oteli"nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, genel müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Genel Müdürlüğü"nün Türkiye genelinde 450 ayrı noktada gözlem yaptığını, yer gözlemlerinin yanı sıra 30 kilometre yüksekliğe kadar da atmosfer gözlemleri ve 15 dakikada bir uydu gözlemleri yaptıklarını belirten Çağlar, yaptıkları çalışmalara ek olarak son dönemde de radar sistemlerini kullanmaya başladıklarını söyledi. Mehmet Çağlar, radar sistemi sayesinde lokal bazlı olarak, yağışın türü, olacağı yer ve miktarına kadar bilgi vererek erken uyarı yaptıklarını kaydetti.

Özellikle kısa süreli hava tahminlerinde kuruluş olarak yüzde 85- 90 oranında isabet oranına ulaştıklarını belirten DMİ Genel Müdürü Çağlar, hava tahmin süresinin uzaması durumunda isabet oranın yüzde 60'lara kadar düştüğünü bildirdi.

Türkiye genelinde ileri teknoloji radar sistemleri kurduklarını ifade eden Çağlar, şu anda Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir"de bulunan istasyonlara 23 Mart Dünya Meteoroloji gününde İzmir'i de katacaklarını söyledi. Çağlar, ilerleyen aylarda Muğla, Antalya, Samsun, Trabzon ve Adana"ya da radar koyacaklarını açıkladı.

CEP TELEFONLARINA HAVA RAPORLARI GELECEK Dünyadaki ilk 10 meteoroloji kuruluşu arasında olmak için çalıştıklarını belirten Mehmet Çağlar, “Biz meteoroloji teşkilatı olarak Avrupa'daki ülkelerle eşit konumdayız. Hatta, ülkemizdeki bölge bölge değişiklik gösteren mevsimsel durumlar yüzünden onlardan daha farklı bir konumda olduğumuz için onlardan daha fazla çalışıyoruz” dedi. Çağlar, cep telefonlarına erken uyarı ve hava tahmin raporlarını da sunacaklarını, bunun için GSM operatörleriyle görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

SICAKLIKLAR 1 DERECENİN ÜZERİNDE OLACAK Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Çağlar, “Önümüzdeki dönemde Mart sonu Nisan, Mayıs ve Haziran"da sıcaklıklar ülke genelinde ortalamanın 1 derece üzerinde olacak. Ilık bir bahardan sonra biraz daha sıcak yaz mevsimi bekliyoruz” diye konuştu.

DMİ Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarını sunum eşliğinde anlatan İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım da son yapılan meteorolojik değerlendirmelerde Nisan Mayıs Haziran aylarında yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 0.5 derece üzerinde olacağını, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesindeki sıcaklıkların 1 derece daha yüksek gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi.

Yağışların Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında mevsim normalleri civarında gerçekleşeceğini, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin altında kalacağını tahmin ettiklerini dile getiren Yıldırım, 2009 ve 2010 yağış durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “2009 yılında Türkiye genelinde yağışlar yüzde 25 mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. En fazla yağış Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi"nde görüldü. 2010 yılı ilk 5 ayında da yağışlar mevsim normallerinin yüzde 29 üzerinde gerçekleşti. Marmara Bölgesi"nde yüzde 48, Akdeniz Bölgesi"nde yüzde 38, Ege Bölgesi"nde de yüzde 36 oranında yağışlar mevsim normallerinin üzerinde oldu.”

Milliyet