Bu yazıda üç güzel gelişmeden sizleri haberdar etmek istedim.

BİR: İhalesi geçtiğimiz hafta(16 Eylül) gerçekleşen Aydın Şehir Hastanesi,

İKİ: Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün gençlere yönelik yatırımları,

ÜÇ:  ADÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turgut’un başarısı.

Amacımız hem tıkanan gündemle ümitsizliğe kapılan insanlara bir nebze de olsa nefes aldırmak hem de marifet iltifata tabidir kuralının gereğini yerine getirmektir.

Bu arada bir parantez açarak marifet iltifata tabidir, cümlesinin bir hüner övülmeyi gerektirir, demek olduğunu belirtmiş olalım.

***

Yapımı yılan hikâyesine dönen Şehir Hastanesi nihayet gerçekleşiyor

Aydın’ın en başta gelen ihtiyacı Aydın Şehir Hastanesi yapımında geçen hafta(16 Eylül) yapılan ihale ile birinci adım atılmış oldu.

Şehir Hastanesi önemli çünkü Aydın merkezdeki yataklı tedavi ve poliklinik hizmeti veren iki hastane ne yatak ne de alet edevat açısından ihtiyaca cevap veriyor.

Bir ara yenilenen Atatürk Devlet Hastanesi de bir hayli eskidi.

Aydın Şehir Hastanesi’nin Samsun ve Antalya’nın ardından genel bütçe imkânlarıyla yapılacak üçüncü hastane olmasına bakılırsa Sağlık Bakanlığı hastane yapımında yap, işlet, devret modelini terk etmiş görünüyor.

O nedenle Aydın’da yapılacak bu hastaneye Şehir Hastanesi yerine Aydın Devlet Hastanesi demek daha doğru olur.

Pazarlık usulü ihaleye bakanlık yedi firma davet etmiş ve 976 milyon 424 bin TL olan en düşük fiyat Kolin İnşaat-Zey Yapıdan gelmiş.

Hastanenin yaklaşık maliyeti ise 1 milyar 360 milyon 970 bin 290 TL…(Zeynep Korkmaz, Sözcü 18.09.2020)

İhale nihayetlenmiş değil teknik olarak devam ediyor. 

Sözleşme imzalandıktan sonra yapımı gerçekleştirecek firma şartnameye göre iki yılda hastaneyi tamamlayacak.

Toplam yatak kapasitesi 150’si Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 800’ü diğer dallara ait olmak üzere 950’dir.

O konuda Mustafa Savaş ve Rıza Posacı tek yataklı odaların acil durumlarda iki yataklıya dönüşebilecek şekilde planlandığını, acil hallerde kapasitenin bin 250 yatağa çıkartılabileceğini söylediler.

Mustafa Savaş ve Rıza Posacı sözlerini “sıra Adliye Sarayına geldi” diyerek bitirdiler.

***

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu ile 2020 yılı yatırımlarını konuştuk.

İşte anlattıklarından bazıları:

1-Atatürk Spor Salonu alanında bulunan ve 2014’den bu yana Efeler Belediyesi ile mahkemelik olan Tenis Kortu karşılıklı diyalogla sorunun çözülmesi sonucu gençlerin hizmetine sunulmuş.

2-Efeler’de tek soğutma sistemine sahip her türlü salon sporları şartlarına uygun Atatürk Kapalı Spor kompleksi jimnastik salonu da dâhil baştan aşağı yenilenmiş.

3-Didim ve Koçarlı sentetik sahaları soyunma odaları, tribünleri ve yürüyüş parkurları yenileme çalışmalarında sona gelinmiş.

4-ADÜ Merkez Kampüsünde açılan Genç Ofis kütüphanesinden, sinema internet kafesinden masa tenisi salonuna kadar gençlere hizmet eder, duruma getirilmiş.

5-Işıklı Mahallesinde 2 bin 8 öğrenci kapasiteli ön protokollü(kiralama) öğrenci yurdu yüzde 95 bitme aşamasına gelmiş.

6-ADÜ Merkez Kampüsü içerisindeki 1800 yatak kapasiteli öğrenci yurdu tamamlanmak üzere, 1500 kişilik olan da temel atma noktasına gelmiş.

7-Nazilli Go Kart Pisti ihale aşamasında, Yenipazar Motocross Parkurunun yapımı da öyle…

8-2021 Yatırım programı çerçevesinde Aydın-Denizli Asfaltının altında kalan bölgeye Spor Fabrikası yani çok amaçlı bir spor kompleksi yapılacak.

9- Pınarbaşı’na eski yüzme havuzları alanına yarı olimpik bir havuz ve Kardeşköy’e sentetik bir futbol sahası planlanmış durumda.

Cenap Fillikçioğlu’nun sıraladıklarına biz de inşallah dedik.

***

Prof.Dr. Mehmet Turgut’un başarısı

Son zamanlarda kurum personelinin şevkini kıran, çalışma enerjisini yok eden haberlerle öne çıkan ADÜ’den bu kez sevindirici bir haber geldi.

Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Turgut haftalık bilim ve kültür dergisi “Herkese Bilim ve Teknoloji”nin son sayısında yayınlanan makalede dünyanın en etkili bilim insanları arasına girdi.

Bu amaçla 22 anabilim dalından 6 milyon 880 bin 389 araştırmacı incelendi. Her bir araştırmacının Scopus veri tabanında yer alan yayın ve atıf sayısı değerlendirmeye alındı.

Açık erişimli bu makaleye göre bireysel performanslar, toplam altı farklı kritere göre hesaplanan bileşik bir gösterge ile ifade edildi.

İçlerinde 195 Türk’ün de olduğu 100 bin etkili bilim insanının akademik performansı tüm zamanlara göre değerlendirildi ve Prof.Dr. Mehmet Turgut 89.sırada yer aldı.

Hocamızın bu başarısı bizlere gösterdi ki, koltuk kavgasını sürdürenler, akademisyenlik yerine siyasetle vakit geçirenler yanında ADÜ’de vaktini bilimsel çalışmalarla geçirenler de varmış.

Bilmem bu hocamızı Rektör Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir makamına davetle bir çayla da olsa ödüllendirdi mi?

Benim düşünceme göre Prof.Dr. Mehmet Turgut’un görmeye hasret kaldığımız bu başarısı her türlü övgüyü ve ödülü fazlasıyla hak ediyor.

Tebrikler değerli Hocam, iyi ki varsın.