Ağacı tespit eden Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyeleri, tescil işlemi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuracak.

Kuşadası'nda Tüllü Dağı'nın batı yamaçlarındaki Kırkayak Merdiven Tepesi'nin batısında inceleme gezileri yapan EKODOSD üyeleri, boş bir tarlanın içinde, doğal bir anıt gibi duran bir zeytin ağacı tespit etti. Yapılan araştırmada, ağacın tarladan çıkan antik taşlarla aynı yaşta olabileceği ileri sürüldü.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, zeytin ağacının Kuşadası'nda tespit ettikleri üçüncü doğal anıt olduğunu belirterek, "Bin yaşın üzerinde olduğunu tahmin ettiğimiz, gövde çevresi 7.05 metre olan bu harika zeytin ağacının da anıt ağaçlar kapsamına alınması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği'ne müracaatımızı yapacağız" dedi.

Ağacın gövdesinden yeni sürgünler verdiğini, hala çok sağlıklı olduğunu kaydeden Sürücü, "Yakın tarihte bir çok türünün yok olduğu Kuşadası'nda böylesine muhteşem doğal anıtların kalabilmesi çok sevindiricidir. Binlerce yıldır gelip-geçen uygarlıkların sahip çıktığı ve günümüze kadar gelmesini sağladığı bu muhteşem güzellikteki zeytin ağaçlarına, tüm Kuşadalıların da sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Her anıtsal zeytinin sahipleri, tespit ettiğimiz bu 3 zeytin ağacının sahipleri kadar duyarlı olmayabiliyor. Birkaç kışlık yakacak odunumuz çıkar, nasılsa yanlarından sürgün verir diye, koca bir tarih yok edilebiliyor" diye konuştu./iha