"Enerji Çok Üretip Az Harca, Yarını Unutma" sloganıyla hazırlanan proje kapsamında bastırılan 10 bin adet broşürün dağıtımına bugün Aydın merkez Efeler İlköğretim Okulu"ndan başlandı. Etkinliğe Güzelhisar Rotary Kulübü Başkanı İlhan Gönendi, Belediye Meclis Üyesi ve Kulüp Genel Sekreteri Altay Güney, Efeler İlköğretim Okulu Müdürü Şeref Sökmez ve kulüp üyeleri katıldı.

Proje kapsamında öğrencileri sınıflarında ziyaret eden Kulüp Başkanı İlhan Gönendi, öğrencilere hazırlanan proje hakkında bilgiler verdi. Projenin asıl amacının toplumda su ve enerji tasarrufu ile çevre bilincinin geliştirilmesi olduğunu belirten Gönendi, “Enerji Çok Üretip Az Harca, Yarını Unutma projesi Rotary 2440. Bölge Federasyonu"nun kapsadığı Bursa, İzmir, Muğla, Aydın ve Denizli illerinde yürütülüyor. Proje kapsamında sadece Aydın için 10 bin adet bilgilendirme broşürü bastırıldı. Broşürleri bugün Efeler İlköğretim Okulu"ndan başlamak üzere Aydın merkez, belde ve köylerdeki ilköğretim okullarında dağıtacağız. Proje kapsamında öğrencilerimize bilgiler verip, bizden öğrendiklerini ve broşürde yazanları aileleriyle paylaşmasını istiyoruz. Böylece en küçük bireyden başlamak üzere toplumda su ve enerji tasarrufu ile çevre bilincini geliştirmek istiyoruz” dedi.

Gönendi ve kulüp üyeleri konuşmanın ardından öğrencilere tek tek hazırlanan broşürlerden dağıttı. Öğrencilerden broşürleri anne ve babalarıyla yakınlarına okumasını isteyen kulüp üyeleri, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada; "Enerji Çok Üretip Az Harca, Yarını Unutma" başlığıyla hazırlanan ve 1 yıllık tasarrufların ortaya çıkardığı sonuçların yer aldığı broşürde ise şu bilgilere yer verildi: “Ülkemizin geleceği için sizde bir fidan dikin. Ellerinizi yıkayıp, dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakmayın; 12 ton su kazanın. Sebze ve meyvelerinizi su dolu bir kabın içerisinde yıkayın; 18 ton su kazanın. Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan kullanmayın; 40 ton su kazanın. Yazın oda sıcaklığını 24-25 derecede muhafaza edin, kışın oda sıcaklığını 1 derece zatlın; yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayın. Enerji sınıfı A olan makineleri tercih edin, gerekmedikçe ılık veya soğuk su ile yıkama yapın; 9 ton su kazanın. Kademeli 6-7 litre rezervuarları tercih edin, klozeti çöp kutusu olarak kullanmayın ve boşa sifon çekmeyin; 18 ton su kazanın. Muslukları ve tesisatları gözden geçirin, damlatmaları ve kaçakları önleyin; 1 ton su kazanın. Musluklarınızı tasarruflu musluklarla değiştirin; 1 ton su kazanın. Arabanızı, balkonunuzu, bahçe ve merdiven girişlerinizi kova, nemli bez ve sünger ile yıkayın; her yıkamada 200 litre su kazanın. Fırınlarda gerekli değilse ön ısıtma yapmayın, pişirme sırasında kapağı açmayın; yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayın. Duşta daha az zaman harcayın, tasarruflu duş başlığı kullanın; her yıkamada 30 litre su kazanın. Odalarınızı aydınlık olacak şekilde açık renk boyayın, tasarruflu ampul kullanımına geçin; yüzde 80 enerji tasarrufu sağlayın”/iha