Bildirgede, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tarihini  erteleme talebine AB Konseyi'nin ayrılık anlaşmasının onaylanması için olumlu  yanıt verdiği belirtilerek, "31 Ekim 2019'a kadar geçerli olacak erteleme, sadece  gerekli olduğu kadar uzatılmalıdır. Eğer ayrılık anlaşması taraflarca bu tarihten  önce onaylanırsa, Brexit bir sonraki ayın ilk gününde gerçekleşir." ifadelerine  yer verildi.

Ertelemenin AB kurumlarının düzenli işleyişine zarar vermemesi  gerektiğine dikkati çekilen bildirgede, "İngiltere, 23-26 Mayıs tarihlerinde hala AB üyesi olmaya devam ederse ve 22 Mayıs'a kadar ayrılık anlaşmasını onaylamazsa,  AB hukuku uyarınca Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak zorunda kalır.  Eğer İngiltere bu zorunluluğu yerine getirmezse, Brexit 1 Haziran 2019 tarihinde  gerçekleşir." uyarısı yapıldı.

Bildirgede, ayrılık anlaşmasının tekrar müzakereye açık olmadığı  vurgulanırken, erteleme sürecinde taraflar arasında gelecekteki ilişkiyi  belirleyecek siyasi deklarasyonun da müzakere edilemeyeceği belirtildi.

Erteleme süresince İngiltere'nin AB üyesi olmaya devam edeceğinin altı  çizilen bildirgede, İngiltere'nin ne zaman isterse Brexit'i iptal etme hakkının  bulunduğu anımsatıldı.

[[HD_2856588]]

Karar alma mekanizmalarına katılım

Bildirgede, İngiltere'nin AB'nin görevlerini yerine getirmeye katkı  sağlaması gerektiği kaydedilirken, "İngiltere karar alma mekanizmalarına  katılırken, birliğin hedeflerini yerine getirmesini engelleyecek herhangi bir  adımdan kaçınmalıdır." çağrısına yer verildi.

AB üyesi 27 ülkenin ve AB Komisyonu'nun gerekli olduğu müddetçe  İngiltere'nin katılımı olmadan toplantılar düzenleyebileceği belirtilen  bildirgede, konunun haziran ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesinde tekrar ele  alınacağı bildirildi.