Daha çok skandallarıyla akıllara kazınan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu kez güzel bir haberle gündeme geldi. SGK'nın Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, bundan aylar önce çalışanlarına "Arşivlerdeki tüm bilgi ve dökümanlar taranıp sisteme yüklenecek" şeklinde talimat verdi. Personel harıl harıl çalışırken bir yandan da İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi, Mobil Ticaret Lisesi ve İMKB Endüstri Meslek Lisesi'nden gelen çok sayıda stajyer öğrenci, konuyla ilgili görevlendirildi. SGK arşivinde "ayrıştırma işlemlerine" girişen çaylak ekip, satır satır inceledikleri dosyalar arasında buruşturulmuş bir dekont bulundu. Dekontun, Mahmut Aydınoğlu adlı vatandaşın 1992-93 yıllarında yatırdığı tarım sigortası primlerine ait olduğu, ancak sisteme girilmediği anlaşıldı. Sisteme işlenmemesi nedeniyle de Aydınoğlu'nun emekli olamadan 11 yıl önce öldüğü anlaşıldı.

AYDA 400 LİRA ALACAK

Yakınlarına maaş bağlanmadan ölen Aydınoğlu'nun, sadece 540 gün tarım sigortası primi yatırdığı, eşine ya da çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için 900 prim günü sayısına ulaşması gerektiği fark edildi. Stajyerlerin buldukları dekontların sisteme yüklenmesinin ardından İl Müdürü Gerçek, Aydınoğlu'nun aile bilgilerine ulaştı. Tüm işlemler kısa sürede tamamlandı ve 11 yıl önce ölen Mahmut Aydınoğlu'nun 83 yaşındaki eşi Fatma Aydınoğlu'na ayda 400 lira maaş bağlandı.

ŞAŞIRIP KALDILAR

Fatma Aydınoğlu'nun oğlu Celil Aydınoğlu ise bu duruma şaşırıp kaldıklarını söyledi. Aydınoğlu, "Babam hastalanınca 1992-93 yıllarında tarım sigortası yaptırmıştık. SGK bu primleri hesaplamış, üzerine babamın askerliği de eklenince 'Anneniz ölüm aylığına hak kazandı' dediler. Şok geçirdik. Allah devlete zeval vermesin" diye konuştu. SGK Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek ise 10 yılı geçen arşiv kayıtlarının imhasının yasal bir zorunluluk olduğunu ancak yine de bazı eksiklikler olabileceği düşüncesiyle belgeleri son kez incelettiğini ve iyi sonuç aldığını söyledi.

GENÇLERİN NGÖZÜNDEN KAÇMADI

Liseli gençler, 10 yıl boyunca arşive kaldırılan dosyaları tek tek inceleyerek hata olup olmadığına bakıyor.

takvim