Portekiz Meclisinin tatile girmeden önce dün yapılan son genel kurulunda, hükümetin icraatları ve genel olarak ülke sorunları ele alındı.

Güneydeki Aljustrel maden ocağında son dönemlerde yaşanan zorlukların konuşulduğu sırada muhalefetteki Komünist Partinin sözcüsü Bernardino Soares, Ekonomi Bakanını bölgeye giderek "çekler dağıtmakla" suçladı.

Soares'e karşılık olarak eliyle iki işaret parmağını başının kenarlarına getirerek boynuz işareti yapan Ekonomi Bakanı Pinho, meclisteki tüm milletvekillerinin tepkisini çekti. Pinho, "özür dilediğini" açıklasa da boynuz işaretini "kabul edilemez" bulan milletvekillerinin baskısı üzerine istifa etti.

İstifayı kabul eden Başbakan Jose Socrates, hareketin haklı gösterilemeyeceğini ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Ekonomi Bakanı Pinho'nun, bu hareketinin hükümete nasıl etki ettiğini çok iyi bildiğini kaydeden Socrates, "Bu yüzden meclisteki görüşme sırasında istifa ettiğini bana söyledi ve ben de kabul ettim. Bu tip bir hareket olduğu için üzgünüm ama gerek hükümetin imajı gerekse parlamentonun saygınlığı böyle bir harekete müsamaha gösteremez" dedi.

Yaklaşık 2 ay sonra genel seçimlerin yapılacağı Portekiz'de Başbakan Socrates'in, Maliye Bakanı Teixeira dos Santos'u Ekonomi Bakanlığına ataması bekleniyor.