Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, piyasaya sahte para sürdüğü tespit edilen bir şebekenin mensuplarını yakalamak ve suç unsurları elde etmek için Bahçelievler, Bakırköy, Eyüp, Eminönü ve Fatih'teki 9 ayrı adrese, eş zamanlı yapılan operasyonda 7 kişi yakalandı.


Bu kişilerden, tabaka halinde olan 870 bin avro tutarında basımı tamamlanmış, ancak kesimi yapılmamış sahte 100'lük avro, 500 bin YTL'lik piyasaya sürülmeye hazır sahte 50 YTL, 150 bin YTL'lik ön yüzü basılmış, arka yüzü boş sahte 100 YTL, Atatürk gizli portresi ve filigran basılmış 1 milyon 500 bin YTL tutarında para kağıdı, 5 adet sahte 100 YTL ile sahte paranın emniyet şeridinin yapımına yarayan folya şeritler ile yine sahtecilikte kullanılan serigraf kalıpları, kağıt kesme makinesi, tarayıcı, klişe, ısıtma makinesi, rakle, çok amaçlı yazıcı ile bir adet bilgisayar kasası ve seyyar hard diskler elde edildi.


Emniyet yetkilileri, ele geçirilen sahte paraların 3,5 milyon YTL değerinde olduğunu belirterek, söz konusu şebekenin imal ettiği paraların serilerinin İstanbul dışındaki Türkiye'nin 33 ilinde ele geçirildiğini bildirdi.


Yetkililer, İstanbul dışındaki illerde yaşanan 117 olay kapsamında, söz konusu şebekenin imal ederek piyasaya sürdüğü 30 bin YTL'nin de elde edildiğini belirtti.

KURBAN BAYRAMI İÇİN HAZIRLAMIŞLAR

Bu kişilerin matbaalarında sahte para üretirken suç üstü yakalandıklarını anlatan yetkililer, şebekenin, çeşitli kişilerden aldıkları sipariş üzerine imalat yaptıklarını ve ele geçirilen sahte YTL'leri Kurban Bayramı öncesinde piyasaya sürmeyi planladıklarını ifade etti.

Sahte paralara ilişkin uzmanlarca hazırlanan raporda, “Söz konusu paraların sahte olduğunun sadece uzman kişilerce fark edileceğinin ve normal bir vatandaşın bu paraları gerçeğinden ayırt etmesine imkan olmadığının” vurgulandığı bildirildi.

Ele geçirilen sahte avroların ise yurt dışına çıkarılmasının planlandığı tespit edildi.

Gözaltına alınan, M.O, M.L, Y.O, S.K, G.İ, Z.İ ve M.K, emniyetteki işlemleri sonrası Eyüp Adliyesi'ne sevk edildi.

DHA