ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, farklı nedenlerle üniversite sınavlarına girenlerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Benim bildiğim 10 yıldır evli bir çift birbiri ile yarışmak için sınava giriyor." dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Çözüm Dershaneleri'nin düzenlediği bir organizasyonda, 2010 yılında uygulanmaya başlanacak yeni üniversiteye giriş sistemini anlattı. Yarımağan, 2010 yılında yapılacak değişikliğin radikal bir değişiklik olmadığını, 2005 yılında yapılan değişikliğin bir uzantısı olduğunu belirtti.

Yeni sistemde YGS'ye giren öğrencilerin, belli bir puan almaları ve istemeleri halinde ikinci aşamayı oluşturan LYS'lere gireceğini kaydeden Yarımağan, bunun ise Yabancı Dil Sınavı dahil 5 sınavdan oluşacağını aktardı. Yarımağan, ikinci aşamadaki bu sınavlar arasında, adayların yüzde 95'inin bir veya iki, yüzde 5'inin üç, binde 1'inin ise 5 sınava birden girebileceğini tahmin ettiğini dile getirdi. Farklı nedenlerle sınavlara girenlerin de bulunabildiğine dikkat çeken Yarımağan, "Benim bildiğim, 10 senedir evli bir çift, birbiri ile yarışmak için sınava giriyor. Sonuçta 40 liralık bir ücret ile yapılabilecek bir iş. Sınavdan zevk alan insanlar da var. Ama dediğim gibi, 5 sınav yapıyoruz diye insanların hepsi bu beş sınava da girecek diye düşünülmemeli." şeklinde konuştu.

Ünal Yarımağan, ÖSYM'nin sınavlarda müfredat dışı sorular sorduğu, bu nedenle öğrencilerin dershaneye yöneldiği, şeklinde eleştiriler aldıklarını hatırlatarak, "Bu bugün de doğru değil, 2010'da da doğru olmayacak. Biz müfredatta olmayan bir tek kelime bile sormuyoruz. Müfredatta olan her şeyi de sormaya çalışıyoruz, seçmeli dersler hariç." dedi.

Geçmiş dönemde yaptığı açıklamalarda 2010 yılında uygulanacak sistemde puan türlerinin de artırılacağını belirttiğini hatırlatan Yarımağan, bu konuyla ilgili üniversitelerden görüş aldıklarını ifade ederek, "Puan türlerini çok fazla artıramayacağımızı görüyoruz. Ben daha çok artırabileceğimizi düşünüyordum." diye konuştu. LYS sonunda TM, MF, TS ve DİL olmak üzere 4 temel puan grubu oluşacağını aktaran Yarımağan, "Bunların her birinde de birden çok alt puan türü olabilir. Ancak hiçbir grupta mesela 5 tane puan türü olmayacak, bir tane olabilir, iki tane olabilir. Maksimum 3 puan türü olacağını tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Öğrencileri mağdur etmemek için puan türlerinde ciddi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini dile getiren Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani bu sene Psikolojiye, Sosyolojiye ya da Hukuk bölümüne Eşit Ağırlık puanı ile giriliyorsa, bu programlara önümüzdeki sene de TM puanı ile girilecek. TM'yi, Eşit Ağırlığın isim değiştirmiş hali olarak düşünün. Adayların bu anlamda mağdur olmamasını sağlamaya çalışacağız."

Yarımağan, bu sene yapılacak ÖSS sınav tarihinin de yaklaştığına dikkat çekerek, bu sene sınava başvuran öğrenci sayısının geçen yıla göre 195 bin azaldığını aktardı. Yarımağan, 2007 yılına göre ise 325 bin dolayında bir eksilme bulunduğunu ifade etti. Son sınıf düzeyinde başvuran öğrenci sayısında da azalma olduğunu belirten Yarımağan, "Liselerin son sınıflarındaki öğrenci sayısının azalması iyi bir gösterge değil." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de yüksek öğretim diploması alan öğrenci sayısının Avrupa ülkelerinin altında olduğuna dikkat çeken Yarımağan, Türkiye'de her iki kişiden birinin lise, her dört kişiden birinin de yükseköğretim diploması aldığını, Avrupa'da ise her iki kişiden birinin yükseköğretim diploması aldığına dikkat çekti.