BDP’nin Meclis boykotunun sona ermesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in devreye girmesinin ardından BDP, AKP grup yönetimi ve hükümetten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay bir araya geldi. Ancak ilk görüşmeden beklenen sonuç çıkmadı. BDP’nin, Terörle Mücadele Kanununda (TMK) Hatip Dicle’yi de kurtaracak bir düzenleme ile anayasanın 14. maddesinde değişiklik talebi görüşmeleri kilitledi. BDP ayrıca, Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis’e giren AKP’li Oya Eronat’ın istifasını da istedi. Eronat’ın istifasıyla Diyarbakır’da ara seçim ihtimalinin de tartışılabileceği belirtildi. 
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çağrısı sonrası, Diyarbakır’da toplantı yapan BDP’liler görüşmeleri bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi’nin yürütmesini istemişti. Ancak dünkü görüşme, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Eşbaşkan Gültan Kışanak, Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan ile AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay arasında gerçekleşti. AKP tarafı istemediği için akil adamlar formülü rafa kalktı. 
 
Dün ilk görüşme TBMM Başkanı Çiçek ile BDP’liler arasında gerçekleşti. Ardından BDP ve AKP grubu ile Hükümet Temsilcisi Atalay arasında görüşme gerçekleşti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Demirtaş “Biz görüşlerimizi önerilerimizi sözlü olarak ilettik. Bugün ya da yarın bir araya gelmeyi arzuluyoruz” dedi. AKP’den Canikli ise görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, “Şimdi herkes karşı tarafın düşüncelerini, kanaatlerini değerlendirecek. Bugün yine buluşuruz” dedi. 
 
Toplantıda BDP tarafı öncelikle sorunun tutuklu vekiller değil, Kürt meselesinin çözümü ve demokratikleşme bağlamında ele alınması olduğunu vurguladı. 
 
Erdoğan: Şart olmaz 
BDP, anayasa değişikliği için komisyon kurulması ve BDP’nin vereceği üyelerin aktif görevler almasını istedi. Ayrıca TMK’da değişiklik yapılarak, ‘öncelikli olmasa bile’ Hatip Dicle’nin milletvekili olmasının önünün açılmasını ve anayasanın 14. maddesinin bu çerçevede değiştirilmesinin mutabakat zaptına geçirilmesini istedi. Dicle’nin durumu ile ilgili talepler AKP’lileri zor durumda bıraktı. Bunun üzerine taraflar birbirlerine zaman tanıdı. Demirtaş, görüşme sonrası, “Aynı noktadayız. Bir görüşme daha lazım” dedi. Soruları yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan “Temenni ederim ki BDP ile uzlaşma sağlanır” dedi. Erdoğan, “BDP’nin talebi nedir?” sorusu üzerine ise “Yemin konusunda biz herhangi bir talebe açık değiliz” yanıtını verdi. 
 
Köşk’te üçlü zirve günü 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, her hafta perşembe günü ayrı ayrı kabul ettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’i bugün birlikte kabul edecek. 
 
Zirve şekline dönüşen üçlü görüşme saat 13.30’da gerçekleşecek. Devletin zirvesini buluşturan görüşmede, 1 Ağustos’ta yapılacak Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) ilişkin değerlendirmelerin yapılması bekleniyor. Çankaya Köşkü’ndeki üçlü zirvede son günlerde artış gösteren PKK saldırılarının de ele alınabileceği ifade ediliyor.