BOTAŞ"tan bir yetkili, doğal gaza yüksek oranlı zam yapılmasının ardında, hükümetin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek"e 1 milyar YTL tutarında “kıyak yapması”nın yattığını söyledi.

BOTAŞ yetkilisi, ANKA"ya yaptığı açıklamada, son doğal Gaz zammının gerekçesini ve perde arkasını anlattı. Yetkili, 2006 ve 2007 yıllarında zam ihtiyaçlarının ertelenmesine işaret etti. Yetkili, “Seçim nedeniyle zamlar ya düşük tutuldu ya da ertelendi. BOTAŞ"ın 2006 yılı sonunda zarar etmesinin nedeni de budur. EGO"dan alacaklara faiz faturası kesilerek 200 trilyon zarar gizlenmiştir. Yıl sonunda küçük de olsa bir kar gösterilmiştir” dedi.

BOTAŞ"ın verimli çalıştırılmadığını ifade eden yetkili, “Zira BOTAŞ bu sektörde tekel konumundadır. Sattığı gazın talep derdi yoktur. 2003 yılı sonunda kasasında 400 trilyondan fazla nakit bulunan BOTAŞ"ın, 2005"de neden ticari bankalardan kredi kullanmak zorunda kalmıştır. Nedeni doğal gaza gerekli zamların yapılmaması ve EGO"dan alacağının üzerine gidilmemesidir” diye konuştu.

-"BAHARDA İNDİRİM DEĞİL ZAM GELECEK"-

Yurt dışına doğal gaz parası için, bu kredilerin yıllık faizinin 500 milyon YTL olduğunu belirten yetkili, “2008"de ise bu fatura 800 trilyona geldi. Bu nedenle yük taşınamaz olunca, eskiden yüzde 5 yapılan zamlar, yüzde 20 yapılır hale geldi. Bundan sonra da yetkililerin açıkladığı gibi baharda indirim yaparız doğru değil. Tam tersi ilave zamlar gelecek” dedi.

“Hükümetin EGO"ya kıyak” yaptığını söyleyen yetkili, “Haziran 2007"de çıkan kanunla EGO"nun BOTAŞ"a olan borcu, ana para esasına göre sabitlendi. Yani faizler silindi. Başka hiçbir kurumda böyle bir kıyak olmadı. Bunun faturası yaklaşık 400 milyon YTL. Bir yıldır da bu kıyak 500 milyonu geçti. Bu şekliyle EGO"ya 500 milyon YTL kıyak, bir de ticari kredilere ödenen faizle EGO"ya kıyak 1 milyar YTL olmuştur” dedi.
VATAN