Amerika’da yayınlanan tıp dergisiPediatrics‘te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 1990-2009 yılları arasında acil servislere butarz pilleri yutmuş ya da burunveya kulaklarına sokmuş 65.000′in üzerinde çocuk getirilmiş. Getirilen çocukların ortalama yaşı 3,9 ve yüzde 60′ı erkek.

İlk bakışta “çocuktur, yapar” dedirtse de bu durum düşünüldüğündençok daha ciddi bir tehlike oluşturuyor çünkü bu piller, yutuldukları zaman çocuğun boğazında delik açmaya yetecek güçte bir akım oluşturabiliyorlar. Bu durumun anlaşılması da uzun zaman alabiliyor. Pillerdeki asidin yarattığı tehlike de cabası. İşin daha da kötüsü,içinden çıkarıldığı cihaza enerji sağlayamayacak kadar boşalmış bir pil bile bu sorunlara yol açabiliyor.

Çocukların şeker sanıp yuttuğu bu minik ve parlak güç kaynaklarını çıkarmak için bazen ameliyat bile gerekebiliyor. Ameliyatlık durumlar, acil servis vakalarının yüzde 8′ini oluşturuyor.

Araştırmacılar bu sorunun önüne geçmenin çok kolay olduğunu söylüyorlar: “Cihazlarınızın pil yuvalarını çocukların açamayacağı hale getirin ve eski pillerinizi en kısa sürede uygun bir biçimde atın.”