ABD"de artan resesyon endişeleri hafta başından beri rahat bir nefes alan piyasaların moralini yeniden bozdu.
Asya"da Hong Kong Borsası yüzde 5 geriledi. Avrupa"da ise kayıplar ortalama yüzde 3-5 arasında değişti. Hükümetlerin aldığı tedbirlerle önceki gün yüzde 5.4 yükselen İMKB ise 30 binin altına indi. İMKB Ulusal 100 Endeksi"nin değer kaybı yüzde 3.6 oldu. Gün içinde 1.38"in altına inen dolar artan kaygıların etkisiyle 1.42 seviyesine kadar yükseldi.

İLK AÇIKLAMA SAN FRANCISCO"DAN

San Francisco Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, California eyaletinde yaptığı bir konuşmada, ekonomik krizin bütün sektörleri vurduğunu belirtirken “ABD ekonomisi resesyona girmiş gibi gözüküyor” dedi. Bu konuşmayla ilk defa bir Amerikan yetkilisi resesyona girildiğini kabul etti. ABD Hazine Bakanı Paulson da, banka kurtarma planıyla finansal gerginliğin sona ermediğini ve müdahalenin etkisini göstermesinin zaman alacağını söyledi.

MB DÖVİZ İHALELERİNE ARA VERDİ

2002 yılında sona erdirdiği döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayan Merkez Bankası, bir hamle daha yaptı ve döviz alım ihalelerine ara verdi. Merkez Bankası, 2006"nın kasım ayından beri döviz alım ihaleleri yapıyordu.

8 aylık cari açık 35 milyar $

MERKEZ Bankası, Türkiye"nin ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Türkiye"nin cari açığı ağustos ayında, 2007 yılı ağustos ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 101,7 oranında artarak, 1 milyar 637 milyon dolardan, 3 milyar 302 milyon dolara yükseldi. Buna göre ödemeler dengesindeki dış ticaret açığı, bu yılın ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 42,3 artarak 6 milyar 485 milyon dolara 8 aylık cari açık, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 46,5 oranında arttı ve 34 milyar 838 milyon dolara yükseldi.

JPMorgan Chase"in kârı 3. çeyrekte %84 düştü

ABD"nin en büyük bankası JPMorgan Chase de birçok bankayı kurban alan küresel krizden nasibini aldı. Üçüncü mali çeyrekte net kârı yüzde 84 düşerek 527 milyon dolar olan banka hisse başına 0.11 dolar kâr açıkladı. Banka tarafından yapılan açıklamada seviye 1 (Tier 1) sermayenin 112 milyar dolar veya yüzde 8.9 seviyesinde olduğu belirtildi. Banka, gelecek birkaç çeyrek daha az kâr beklentisinin normal olduğunu ve sermaye piyasaları, konut sektörü ve ekonomi genelinde belirsizlikler olduğunu açıkladı. Şirket gelecek birkaç çeyrekte, çeyrek başına sermaye kayıplarının 725-800 milyon dolar olabileceğini ve subprime mortgage zararlarının 2009 başları için çeyrek başına 375-425 milyar dolar arasında, prime mortgage zararlarının ise 2009 başlarında çeyrek başına 300 milyon dolara kadar yükselebileceğini belirtti.