Global finans piyasalarındaki krizin hasarlarını azaltmaya yönelik önlem planlarının ardından yurtdışı piyasaların sakinleşmesinin ve hükümetin yurtiçi piyasaları canlandırmaya yönelik çalışmalar yürütmesinin borsaya olumlu yansıdığı görüldü.

Meksa Yatırım'dan Analist Burak Urucu, cuma günkü sert düşüşe gelen tepki alımları, yurtdışı piyasalardaki olumlu hava, yerli yatırımcıların hisse senedi ve tahvil kazançlarından alınan verginin kaldırılacağına yönelik çalışmaların etkisiyle İMKB'nin haftaya olumlu bir başlangıç yaptığını söyledi. Urucu şöyle devam etti:
"Ancak bu yükselişin kalıcı olup olmayacağı belli değil. 27,200 ve 28,000 puanlardaki dirençler kırılırsa yukarı yönlü hareketin devamından söz edilebilir. 25,000 ve 25,800 puanda ise destekler mevcut"

İMKB Ulusal 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 3.45'lik yükselişle 26,763.55 puanda tamamladı. İMKB üzerindeki ağırlığı yüksek bankacılık endeksi yüzde 4.17 yükseldi. İMKB'de işlem hacmi ise Cuma gününe göre yaklaşık yüzde 8 azalarak 1.3 milyar YTL oldu.

Tera Menkul Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak ise "İMKB'deki yükseliş, kısmi olarak global piyasalardaki sakinleşme, kısmı olarak da iç piyasalara yönelik olarak alınması planlanan önlemlerden kaynaklanıyor " dedi. Tera şöyle devam etti:

"Global piyasalardaki finans krizini önlemeye yönelik paketlerin açıklanmasının ardından piyasalardaki dalgalanma, bugün biraz azaldı. Ayrıca hisse senetleri ve bono piyasasında yerli yatırımcılardan alınan vergilerin kaldırılması ve yurtdışındaki yerli sermayenin yurtiçine çekilmesi yönünde çalışmalar başlatılması borsayı olumlu etkiliyor."

DOLAR DA YÜKSELDİ

Borsadaki yükselişe piyasadaki olumlu havaya rağmen dolarda da yükseliş izlendi. Özellikle gelişmkete olan ülke para birimlerine karşı tedirginliğin devam ettiği izlenirken dolar yüzde 1.3 artışla 1.51 YTL'ye tırmandı.