İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda brokerların sayısının kurum başına iki ile sınırlanmasını öngören düzenleme protesto ediliyor.

İMKB'de sayıları 400'ü bulan brokerlar, bugün eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışacak. Dün seansa girmeyerek protesto yapma kararı alan brokerlar, bugün ise seansa girme kararı aldılar, ancak işlem yapmayacaklar.



Yeni düzenleme ile yüzlerce brokerın işsiz kalacağını ifade eden çalışanlar, sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Bu sistemi yıllardır kendilerinin götürdüğünü ve hiçbir işlevsellik sorunu bulunmadığını vurgulayan brokerlar, " Halihazırda işleyen bir sistem var. Bir krizin ortasındayız ve bu çok yersiz bir karar. Ortada bir brokerlık sorunu yok" diyor.

Yeni dönemle birlikte aracı kurum başına İMKB'de bulunacak broker sayısının 2'ye inmesi birçok brokerı işsiz bırakabileceğini söyleyen çalışanlar, ayrıca brokerların artık aktif olarak işlem yapamayacağını, sadece emir düzeltme ve özel işlemler yapılabileceğine dikkat çekiyor.

KARAR NEDEN ALINDI?

Borsa Başkanlığı'nın broker sayısının sınırlanmasına yönelik kararının arkasında hisse senedi alım satım emirlerinin yüzde 95'inin uzaktan verilmesi ve brokerların yaptığı işlemin yüzde 5'e kadar düşmesi yatıyor. Ancak brokerların gerçekleştirdiği bu yüzde 5'lik bölüm toplam işlem hacminin yüzde 15'ine tekabül ediyor.

İMKB'deki bu yeni düzenlemeyle seans salonu uygulaması ortadan kaldırılırken yeni yapıda İMKB'de yer alan terminaller, sadece sorgulama, emir iyileştirme ve iptali ile özel emir girişi ve eşlemesinde kullanılacak.

BORSAYI DUYGUSUZLAŞTIRACAK

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, brokerları neredeyse devreden çıkaran yeni uygulamanın borsayı tamamen duygusuzlaştırabileceğini kaydetti.

Bahçuvan, yapılan düzenlemenin kendisine hiç sıcak gelmediğini belirterek, brokerların Borsanın bugünlere gelmesindeki önemine işaret etti. Yatırımcıların dolu seans salonlarına alıştığını ifade eden Bahçuvan, şunları kaydetti:

"Dünyada brokerların canlı seans yaptığı, show ortamının yaratıldığı, bunun canlı tutulmaya çalışıldığı örnekler var. Borsayı önemli konuk ziyaret ediyor, oradaki havayı kokluyor. Bu duruma biraz da imaj açısından bakmak lazım.

Her şey teknolojiyle değişiyor ama insan unsuru çok önemli. Seans salonunda sadece makinelerin olması Borsayı tamamen duygusuzlaştırabilir. İnsan unsurunun ön planda olduğu bu ortamı kaybetmemek lazım. İstanbul'u bir finans merkezi yapmayı düşünüyorsak, show yapacağımız bu önemli unsuru kaybetmemiz gerekir."

Yeni uygulamanın birçok brokerı işsiz bırakacağını ifade eden Bahçuvan, teknik anlamda yatırımcı tarafında sorun olmayacağını, ancak insan unsurunun ortadan kaldırılmasının borsanın imajı açısından olumsuz olacağını aktardı.
VATAN