Ünlü yatırımcı Jim Rogers finans dünyasında kariyer yapmanın doğru bir tercih olmadığını belirterek, “Para kazanmak isteyen tarım la uğraşsın. Yakın gelecekte çiftçi ler Lamborghini ile dolaşırken finansçılar taksiye binecek” dedi.

Y atırım dünyasının efsane isimlerinden Jim Rogers dalgalanmalara rağmen finans piyasalarında hâlâ kazanmanın mümkün olduğuna işaret ederek özellikle tarım emtialarının çok kârlı olduğunu söyledi. Garanti Masters Özel Bankacılık ve BBVA International Private Banking tarafından Salt Galata'da düzenlenen ''Mevcut Piyasa Koşullarında Nasıl Para Kazanılır?'' başlıklı konferansta konuşan Rogers son dönemlerde finans alanında yüksek lisans ve doktora (MBA) yapmanın çok popüler olduğuna işaret ederek bunun zaman kaybından başka bir şey olmadığını belirtti. Bu alanda çok fazla rekabetin olduğuna değinen Rogers şöyle devam etti: Dünyada tarım la uğraşan insan sayısı hızla azalıyor. Oysa MBA alanında dünyada bir eksiklik yok. Tam tersine rekabet çok. Tarım a ve çiftçi liğe olan talep sürekli artacak. MBA yerine çiftçi lik yapan daha fazla kazanacak. Yakın gelecekte tarım la uğraşanlar Lamborghini’ye binerken finansçılar taksiyle gezecek.

TİCARET AÇIĞI KÖTÜ
Konuşmasında AB’ye de değinen Rogers Avrupa'da kriz konusunda henüz hiç bir şeyin bitmediğini, bütün sorunların geri döneceğini söyledi. Türkiye ile ilgili olarak ise yüksek cari ve ticaret açıklarına işaret eden Rogers bu alanda dengenin sağlanması ve hisse senetlerinin çok düşmesi halinde alım yapabileceğini ifade etti. 1990’lı yıllarda önce motosikletiyle ardından da otomobiliyle dünyayı turlayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Rogers genç yatırımcılara deneyim kazanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.

OTOMOBİLİ EŞİMİN ZORUYLA ALDIM
Para için fazla kullanım alanım yok. Bir otomobilim ve bir de evim var. Uçağım yok. Eşim istemese otomobil de almayacaktım.

' ALTIN IN ONSU 10 YIL İÇİNDE EN AZ 2400 DOLARI GÖRÜR'
ABD ekonomisine yönelik eleştirilerini de dile getiren Rogers şunları söyledi: ABD’de ekonomiden anlamayan bir merkez bankası var. Sürekli para basıyor. Bundan başka yaptığı bir şey de yok zaten. ABD tahvillerine yatırım akıllıca bir iş değil. Oysa emtia gelecek 10-20 yıl iyi durumda olacak. Altın ın onsu 10 yıl içerisinde en az 2 bin 400 dolara yükselir. Ama bugün değerli metal alsam tercihim altın değil gümüş olurdu. Euro’yu ise düşük olduğu dönemlerde önemli miktarda aldım. Para birimi olarak Euro’nun 10-20 yıl sonra hayatta olup olmayacağını bilemem ama gelecek 10-20 hafta içinde yok olacağını sanmıyorum.

'HAYATIMDA YAPTIĞIM EN BÜYÜK YATIRIM İKİ KIZIM'
Zaman ve para kaybı olduğunu düşündüğü için uzun süre çocuk sahibi olmadığını söyleyen Rogers bu kararını hayatının en büyük hatası olarak niteledi. Rogers, ''Tamamen yanlış düşünüyormuşum. Şimdi haftanın her günü 24 saatini çocuklarımla geçirebilirim. Elinizi çabuk tutun, bir an evvel bu keyfi tadın. En büyük yatırımım onlar. İki kızım da Mandarince (Çince) konuşabiliyor. Çocuklarınız ve torunlarınıza yapabileceğiniz en büyük iyilik onlara bu dili öğretmektir. Çünkü 21’inci yüzyıl Çin’in yüzyılı olacak” dedi.


GAZETE HABERTÜRK