Asya borsalarında kayıplar yüzde 8"i aşarken, Avrupa"da da yüzde 3"ü aşkın düşüşler var. İMKB 47 binin altına indi, dolar 1,21 YTL"nin üzerine çıktı.



ABD Başkanı George Bush"un planının ekonomiyi ayağa kaldırmaya yetmeyeceği endişesi tüm dünyada hisse senetlerine sert satışlar getiriyor. Tokyo Borsası günü yüzde 3.9"luk düşüşle tamamlarken, Bombay Borsası"nda kayıp gün içinde yüzde 8"i aştı.
Haberin devamı

Hong Kong Borsası"nda, Bank of China hissesi, basında yer alan, “bankanın ABD"deki subprime yatırımları nedeniyle aktiflerinin değerinde büyük bir indirime gideceği” haberiyle, yüzde 4.7 düştü. Buna bağlı olarak, Hong Kong Borsası günü yüzde 5.5 düşerek tamamladı.

Çin Borsası geçen yılın Temmuz ayından bu yana yaşanan en büyük düşüşle yüzde 5.1 değer kaybederek son bir ayın en düşük düzeyinden kapandı.


Avrupa borsalarında ise yüzde 3"ü aşan değer kayıpları var. ABD"de ise piyasalar bugün Martin Luther King günü nedeniyle kapalı.


İMKB 47 BİNİN ALTINA İNDİ

Dış piyasalardaki olumsuz havayla İMKB"de sert düşüş yaşandı ve borsa 47 binin de altına indi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansta 1.843 puanlık düşüşle 46 bin 813 puana geriledi. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 3.8 olarak gerçekleşti. Endeks seans içinde en düşük 46 bin 562 puanı gördü.


DOLAR 1,21"İN ÜZERİNDE

ABD ekonomisine ilişkin kaygılar iç piyasada doların da yükselmesine neden oldu. Bankalararası piyasada da en iyi dolar kotasyonları 1,2110 YTL"ye kadar çıktı. Kotasyonlar güne 1,1880/1,1925 YTL seviyelerinden başlamıştı.

Avrupa ekonomisinin ABD"deki yavaşlamadan etkileneceği endişeleri, Euro ve İngiliz Sterlini"ne satış getirdi. Euro/dolar paritesi bu sabah son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,4524"e, sterlin/dolar paritesi yaklaşık son 10 ayın en düşük düzeyine, 1,9499"a kadar gevşedi. Euro/yen paritesi ise 154,58 ile son dört ayın en düşük seviyesine indi.

Piyasadaki hareket bonoya da satış getirdi. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 16.61"e çıktı.

Ekonomistler ne diyor?

IŞIK: ANA EĞİLİM DÜŞÜŞ YÖNÜNDE OLACAK


NTVMSNBC"ye konuşan Fortis Ekonomisti Erkin Işık, resesyona ilişkin endişelerin geçerlilik kazanmaya başladığını belirterek şunları söyledi: “Fed"in faiz indirimi beklentisinin artması, Bush"un açıkladığı paketin fazla etkisi olmaması ekonomide sert bozulma olacağını düşündürüyor. Önümüzdeki hafta açıklanacak öncü gösterge veriler yakından izlenecek. Veriler resesyon ihtimalini desteklediği için tek bir veriyle piyasalardaki hareketin tersine dönmesi zor. Önümüzdeki dönemde sert düşüşlerin ardından toparlanma dönemi olabilir. Ancak ana eğilim düşüş yönünde olacaktır.”


"KURDAKİ YÜKSELİŞ ENFLASYONA ZARAR VERMEZ"

Piyasadaki dalgalanmanın Türkiye ekonomisine etkisinin kurlar üzerinden takip edildiğine dikkat çeken Işık, “Kurlarda yükseliş olunca bu tedirgin edici bir durum oluyor. Şu anda enflasyona zarar verecek boyutta değil. Bundan sonra yükseliş daha da devam ederse Merkez Bankası için endişelendirici bir durum olabilir. Kurların yükseldiği dönemde yurtiçi yerleşikler satışa gidiyorlar, bu da yükselişi frenliyor. Risk iştahındaki bozulma sürerse bu da geçici bir çözüm olur” dedi.

Hızlı bir toparlanma beklememek gerektiğini belirten Işık, resesyonun ne boyutta zarar verdiğinin anlaşılmaya çalışıldığını, bir süre daha belirsizliğin süreceğini kaydetti.

TOKALI: REEL SEKTÖRDEKİ HASAR BİLİNMİYOR

Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, ABD"den gelen son verilerin büyümeyle ilgili endişeleri artırdığını belirterek, şöyle konuştu: “Fed"in agresif faiz politikası yerine topu hükümete atması piyasanın Fed"in nasıl politika izleyeceği ile ilgili kaygılarının artmasına neden oldu. Hükümetin açıkladığı önlemin kısa sürede sonuç vermeyecek olması piyasada endişeyi artırdı. Piyasa kısa vadede Fed"den destek bekliyordu. Piyasalar reel sektörden gelecek büyümeyle ilgili verilere hassasiyetle yaklaşacak. Reel sektörle ilgili nasıl bir hasar olduğu konusunda elde veri yok. Bunun ilk göstergesi ay sonu gelecek olan büyüme verisi olacak. 4. çeyrek büyüme verisi dönüm noktası.”

Resesyon demek için verilerin yeterli olmadığını vurgulayan Tokalı, “Fed"den destek görülmez ve büyüme iç açıcı olmazsa türbülansın devam etmesini beklemek lazım” yorumunu yaptı.


"KURUN VE FAİZİN TEPKİ VERMESİ DOĞAL"

Aşırı değerli bir YTL olduğunu kaydeden Tokalı, “Hala yüksek cari açık var. Bu tip dalgalanmalarda kurun ve faizin tepki vermesi doğal. Bunun kalıcı olup olmaması dalgalanmanın ne kadar süreceğine ve hükümetin reformlara yönelik adımlarına bağlı” dedi.


SALAR: ARTIK LİKİDİTE BOLLUĞU OLMAYACAK

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, bundan sonra, son 3-4 yıldır devam eden likidite bolluğunun olmayacağını ifade ederek, Borsada 43 binli seviyelerin görülebileceğini kaydetti.