İngiltere’de 2019’da başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti ardı arkası kesilmeyen skandallarla yara alıyordu. Partinin kendi içindeki güven oylamasında liderliğini korumayı başarsa da Johnson’a destek azalmıştı. Ara seçimlerdeki oy kaybı sonrası ise istifa çağrıları çığ gibi büyüdü.

HÜKÜMET PARÇALANDI

Salı günü Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid ile başlayan istifa yağmuru, koltuğunu bırakmayan Johnson’a ağır bir darbe oldu. İstifaların sayısı dün 59’a ulaştı. Son olarak, eğitim bakanı yapılan Michelle Donelan göreve gelmesinden 36 saat sonra istifa etti ve Johnson da baskılara daha fazla dayanamadı. Başbakanlık ofisinin önünde basın açıklaması yapan Johnson, Muhafazakar Parti liderliğini bıraktığını, başbakanlık görevine ise yeni lider seçilene kadar devam edeceğini söyledi. 

'KİMSE VAZGEÇİLMEZ DEĞİL'

Siyasette hiç kimsenin vazgeçilmez olmadığını vurgulayan Johnson, “Akıllı ve Darwinist sistemimiz başka bir lider çıkaracaktır” dedi ve yeni lidere destek vereceğini kaydetti.

YERİNE KİM GEÇECEK?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifa ettiği Muhafazakar Parti liderliği için önümüzdeki iki ayda seçim yapılması bekleniyor. Partili milletvekillerinden en fazla desteği alan iki adaydan biri Muhafazakar Parti üyelerinin oyları ile lider seçilecek.

Maliye Bakanı Rishi Sunak istifasıyla Johnson’ın sonunu getiren isimlerin başında ve koltuğa yakın isimlerden. Ancak son dönemdeki skandallar Sunak’a güveni azalttı. İstifa eden bir diğer isim Sajid Javid daha önce 2019’da liderlik için aday olmuş sonra Johnson’ı desteklemek üzere adaylıktan çekilmişti. Ülkenin ilk Müslüman bakanı olan Javid’in yanı sıra; Dışişleri Bakanı Liz Truss, yeni Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, 2019’da liderliği Johnson’a kaptıran Jeremy Hunt ve Brexit hareketinin öncülerinden Steve Baker da parti liderliğine yakın isimlerden.

ÇÖKÜŞE GİDEN YOL

Boris Johnson istifa konuşmasında Brexit’i gerçekleştirme, korona salgını ile mücadele, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına karşı koyma gibi başarıları ile gurur duyduğunu söyledi. Ancak Johnson’ın dönemi bunlardan daha çok ülkeyi sarsan skandallarla hatırlanacak.

FİTİLİ ATEŞLEYEN KORONA PARTİLERİ

Boris Johnson’ın başbakanlığının ikinci dönemine koronavirüs salgını damga vurdu. Salgının ilk aylarında durumu ciddiye almamakla eleştirilen Johnson’ı istifaya götüren süreç ise karantina döneminde başbakanlık konutunda partiler düzenlendiğinin ortaya çıkmasıyla başladı. Parti skandalları sonrası yapılan güven oylamasında koltuğunu kaybetmese de Johnson, vekillerden beklediği desteği alamadı.

BREXIT'TE TÜRKİYE GAFI

Boris Johnson, Muhafazakar Parti’nin liderliğini kazanmasının ardından yaptığı ilk konuşmada ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) sürecini tamamlayacağını söyledi ve bu sözünü tuttu. Ancak Brexit’le birlikte ortaya çıkan Kuzey İrlanda Protokolü anlaşmazlığı ve İskoçya’daki bağımsızlık taleplerinin güçlenmesi Johnson’ı iç politikada zayıflattı. “Brexit olmazsa Türkler İngiltere’ye göçer” gibi açıklamalar yapması da tepki çekmesine yol açtı.

TACİZ SKANDALI

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ı koltuğundan eden Muhafazakar Parti’nin meclis grup başkanvekili Chris Pincher hakkındaki cinsel taciz skandalının patlak vermesi oldu. Başbakan Johnson, taciz şikayetlerinden haberdar olmasına karşın Pincher’ı parti yönetimine getirdiği için özür diledi ancak bu partideki istifaları durdurmaya yetmedi.

OSMANLI TORUNU

Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Ali Kemal’ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813’te Çankırı’nın Kalfat köyünde doğmuştu. 57 yaşındaki Johnson bu nedenle Türkiye’de Osmanlı torunu olarak biliniyor.