Komisyondan geçen torba yasa ile Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Kredi borcunu ödeyemeyen anonim ve limited şirketler hakkında yapılacak icra takipleri de artık harca tabi olacak.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yatırım teşvikleriyle ilgili torba kanun ile Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre anonim şirket ve limited şirketlerin bankadan kullandığı kredi borcunu ödeyememesi halinde haklarında yapılacak icra takipleri de artık harca tabi olacak. Borçlular, bankaya olan borçlarının yanı sıra ayrıca yüzde 6 oranında yargı harcı ödeyecek. 100 bin liralık kredi borcunu ödeyemeyen bir şirket, malını mülkünü kaybettiği gibi bir de 6 bin lira harç ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalacak. Öte yandan bütçeden belediyelere aktarılan kaynaklara sınırlama gündeme geliyor. AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ve 5 arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifine göre, bütçeden büyükşehir belediyelerine aktarılan pay azaltılacak. Böylece bütçeden belediyelere aktarılacak kaynak yıllık bazda 2 milyar lira azalacak.

TORBA YASADA YOK YOK!
GUVERNÖR YARDIMCISI İÇİN KOŞULLAR ESNEDİ
Gazete Habertürk'te yer alan habere göre; Merkez Bankası Başkanı (Guvernör) Yardımcısı olmak için yüksek öğrenim görmek yeterli hale getirilecek. Ayrıca, başkan yardımcısı olacak kişilerin meslekleriyle ilgili en az 10 yıl çalışmış olmaları koşulu da kaldırılacak.

UÇAKTAKİ İNTERNETE HAZİNE DE ORTAK
Uçaklarda yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan telefon ve internet hizmetlerinden elde edilen gelirlere Hazine de ortak olacak. Gelirlerin yüzde 15'i Hazine payı olarak devlete aktarılacak.

YEŞİL KARTLIYA YENİ KISKAÇ GELİYOR
Bankalar, yeşil kartlılar hakkında yapılacak gelir testi araştırması için gerekli hesap ve havale bilgilerini Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bildirmek zorunda olacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da harcama bilgilerini müdürlüğe vermekle yükümlü olacak.