Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü, 25 Eylül'de yaptığı uyarı kapsamında alacaklı olduğu abonelerin elektriklerini kesmeye başladı.

TEDAŞ, yaklaşık 4 milyar YTL'lik alacağını tahsil etmek için 25 Eylül 2008 tarihinde Genel Müdür Haşim Keklik'in talimatıyla harekete geçmişti. Keklik, borçlarını ödemeyen belediye ve kamu kurumlarının elektriklerini Ramazan Bayramı'ndan hemen sonra kesmeye başlayacaklarını, gerekirse icra ve haciz yoluna başvuracaklarını açıklamıştı. TEDAŞ'a bağlı 20 dağıtım şirketinin enerjiyi Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş., Elektrik Üretim A.Ş. ve Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden aldıklarını belirten Keklik, bu kurumlara olan borçlarını ödemek için elektrik sattıkları abonelerden alacaklarını tahsil etmeleri gerektiğini söylemişti. Keklik, özellikle belediyeler, resmi kurumlar, tarımsal sulama aboneleri ve diğer bazı abone gruplarının borçlarını ödemediklerini belirterek, gerekirse borcu olan hastane ve okulların da elektriklerini keseceklerini vurgulamıştı.

Üst düzey bir TEDAŞ yetkilisinden alınan bilgiye göre, söz konusu kesintiler birçok yerde gerçekleştirildi. Belediyeler ve tarımsal sulama aboneleri başta olmak üzere alacaklılarının elektriğini kesmeye başlayan TEDAŞ, okul ve hastaneler konusunda ise bağlı oldukları bakanlıklarla temasa geçti. Hastane ve okulların borçlarını bağlı bulundukları bakanlıklar üzerinden tahsil etmeye çalışan TEDAŞ, isteyen abonelere ödeme kolaylığı da sağlıyor. TEDAŞ ödeme zorluğu çeken abonelerine 36 aya kadar taksitlendirme yapıyor.

Öte yandan TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik'in 25 Eylül günü alacaklarını tahsil için düzenlediği basın toplantısındaki uyarıdan sonra birçok borçlunun borçlarını peşin ya da ödeme planı yaparak ödemeye başladığı bildirildi. TEDAŞ yetkililerinin Kasım ayı başında bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yapacağı öğrenilirken, Keklik'in sonuçları duyurması bekleniyor.