Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ortaklarına kullandırılan kuraklık gibi çeşitli sebeplerle borçlarını süresinde ödeyemeyen üreticilerimiz bu imkandan yararlanabilecek. Uygulama ile ödenemez hale gelen borçların üzerindeki faiz yükünün azaltılarak borçların ödenebilir seviyeye indirilerek tahsilinin sağlanması amaçlanıyor. 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren 30 Eylül 2010 tarihine kadar ortağı oldukları kooperatiflere talepte bulunan kooperatif ortakları, yapılandırmadan yararlanabilecek.
Yapılandırma kapsamında ortakların borçlarına vade tarihinden yapılandırmaya müracaat edecekleri tarihe kadar cari faiz oranı üzerinden basit usulde faiz hesaplanacak. Buna göre, geçmiş dönemde uygulanmış olan ceza faizleri kaldırılmış olacak. Ortaklar yeniden belirlenen borçlarını defaten ödeyebilecekleri gibi, borçlarının yüzde 30"unu ödeyerek kalanını 2 yılda 2 taksit halinde de ödeyebilecekler.
Yapılandırmadan yararlanan ortaklar için; faiz indirimi sağlanmış olacak, borcunun tamamını ödeyen ortaklara yüzde 9,75"e kadar oranlarda faiz indirimi sağlanmış olacak. Borcunu taksitlendiren ortakların icra işlemleri durdurulacak, borcundan dolayı hakkında taahhüdü ihlal cezasından dolayı mahkemelerce verilmiş hapis cezaları kaldırılacak, haczedilmiş traktör ve taşıtları kendilerine yedi emin olarak teslim edilecek, banka hesapları üzerindeki hacizler kaldırılacak. iha