Yeni yılda zam yağmuru Toplu taşımadan özel iletişim vergisine kadar birçok alandaki zamlar, borca boğulan dar ve sabit gelirliyi vuracak. Sonu gelmeyen akaryakıt zamlarının ardından motorlu taşıt vergileri, veraset ve intikal vergisine tabi tutarlar, damga vergisi tutarları, vergi cezaları, dünden itibaren yüzde 7.7 oranında arttırıldı. Çevre temizlik vergileri de yüzde 25 zamlandı.

Ülkenin yarısı bankalara borçlu Ankara Ticaret Odası"nın araştırmasına göre bankalardan kredi alma koşullarının kolaylaşmasıyla birlikte Türkiye nüfusunun yüzde 56.5"i bankalara borçlu duruma geldi. Araştırmaya göre yurttaşların tüketici kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi, kredi kartı borçları ile şirketlerin bankalardan sağladıkları kredilerin toplamını oluşturan nakdi krediler, son bir yılda yüzde 48.3 artarak 469.4 milyar TL"ye yükseldi.

Yurttaş, vergi, harç ve cezaların arttığı yeni yıla 469 milyar liralık borç yüküyle girdi. Yeni yılda, toplu taşımadan özel iletişim vergisine kadar birçok alandaki zamlar, borca boğulan dar ve sabit gelirliyi vuracak.

Yeni yılda toplu taşımadan özel iletişim vergisine kadar birçok alanda fiyat artışları yapıldı.

Çalışan kesime enflasyon oranları göz önünde bulundurularak zamlar yapıldığı için 2011"e borç yüküyle giren yurttaşı yeni fiyat artışları zorlayacak.

Motorlu taşıt vergileri dünden itibaren 2010 yılı için yüzde 7.7 olarak belirlenen yeniden belirleme oranı çerçevesinde artırıldı. Sonu gelmeyen akaryakıt zamları toplu taşımada fiyat artışlarını beraberinde getirirken Özel İletişim Vergisi"nde maktu tutar, 34 bin TL olarak belirlendi. Dünden itibaren yürürlüğe giren Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği ile Özel İletişim Vergisi"ne tabi tutarlar arttırılarak 31.78"den 34 TL"ye çıkarıldı.

Veraset ve intikal vergisine tabi tutarlar, damga vergisi tutarları, vergi cezaları da yüzde 7.7 oranında arttırıldı. Çevre temizlik vergileri yüzde 25 arttırıldı.

İstanbul"da yapılan zamların ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara"daki toplu taşıma ücretlerine yüzde 5"lik zam yapma kararı aldı.

Dünden itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre EGO otobüsleri, Ankaray ve Metro ulaşımında kullanılan çok binişli kartlarda tek biniş ücreti 1.50 TL"den 1.65 TL"ye çıkarıldı.

Ağır borç yükü

Ankara Ticaret Odası (ATO) banka kredilerinin hızla artması, çeşitlenmesi ve kredi alma koşullarının kolaylaşmasıyla birlikte, Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının bankalara borçlu duruma geldiğini belirtti. Buna göre, vatandaş ve şirketlerden oluşan kredi müşterisi sayısı bu yılın eylül sonu itibarıyla 40 milyon 980 bine, aynı tarih itibarıyla bankalara olan kredi borcu da 475 milyar TL"ye yükseldi.

Vatandaşların tüketici kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi, kredi kartı borçları ile şirketlerin bankalardan sağladıkları kredilerin toplamını oluşturan nakdi krediler, bir yılda yüzde 48.3 artarak 469.4 milyar TL"ye yükseldi. Hesaba göre nüfusun yüzde 56.5"i bankalara borçlu.

Artsın ama sıcak parayla değil


ATO Başkanı Sinan Aygün, hisse senedi, iç borçlanma kâğıtları, mevduat olarak Türkiye"de bulunan yabancı kaynaklı sıcak

paranın eylül ayı itibarıyla 118 milyar dolara yükseldiğini hatırlatarak, kredilerin kaynağının sıcak para olduğunu hatırlattı.

Aygün “Eylül ayı itibarıyla sıcak para bir önceki yıla oranla yüzde 44 oranında artmış. Bankacılık sistemine kâr amacıyla giren bu sıcak para kredilere kaynak olarak kullanılıyor. Yurtiçi yerleşik kesimlerin mevduat miktarı ise 2009 Eylül"ünde 474 milyar 262 milyon TL"den 553 milyar 216 milyon TL"ye çıkarak yüzde 16.6 artmış. Türkiye"de kredilerin milli gelire oranı, AB ülkelerinden düşük seviyede. Bu oranın yükselmesinde yani kredilerin artmasında bir sakınca yok ancak dış borçla, yani her an çekip gidecek sıcak parayla değil mevduatla artması gerekiyor” diye konuştu.

Cumhuriyet