Borç ödeme sürecindeyseniz ve maaş geldiği gibi gidiyor diyenlerdenseniz, birikim yapmak size uzak gibi görünebilir. Ancak, her kuruş değerlidir ve küçük miktarlarla birikime başlayabilir ve büyük rakamlara ulaşabilirsiniz.

Öncelikle birikim yapmak için gelir ve gider tablonuzu oluşturun. Elinize ne kadar para geçiyor ve zorunlu giderleriniz neler, borç ödemek için ne kadarını ayıracaksınız, bu rakamları yazın.

Bu tabloyu oluşturduktan sonra elinizde kalan miktara bakın. İşte bu sizin zaruri ödemelerinizden geriye kalan para. Bu parayı direkt harcamak yerine, en azından bir kısmını kenara atmanız mümkün. Günde 10 lira biriktirseniz, 1 yılda 3.650 lira eder. Buna ulaşmak için olmasa da olur dediğiniz harcamaları belirleyip, bu kalemleri harcamak yerine birikime aktarabilirsiniz.

Borç ödeme planına gelecek olursak; diyelim ki 2 bankaya borcunuz var ve ödemeniz gereken aylık miktar bin TL. Öncelikle daha az olan borcunuzu kapatmaya yönelebilir, diğer banka borcunun asgarisinden biraz fazlasını ödeyerek azaltmaya bakabilirsiniz. Bir borcunuzu kapattıktan sonra diğerini ödemeye devam ederken, kapattığınız borcu halen ödüyormuş gibi birikime ayırmaya devam edebilirsiniz. Yani, bu sefer kendiniz için ödeyeceksiniz gibi düşünebilirsiniz. İlk başta zor gibi görünse de, bu durum kısa süre sonra kolay gelmeye başlayacak ve daha rahat birikim yapacaksınız.

Bir yöntem daha var ki biz ilk olarak bunu öneriyoruz. Geliriniz geldiği anda %5-10 arasında bir rakamı birikime ayırın ve bu para yokmuş gibi ay boyu yaşantınızı sürdürmeye devam edin.

Kısaca özetleyecek olursak borçluyken birikim yapmak istiyorsanız;