ETİ Maden Genel Müdürlüğü"nün, Avrupa Birliği"nin (AB), "kısırlık yaptığı" gerekçesiyle, "Üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine aldığı bor madeninin böyle bir tehlike oluşturmadığını belgelemek için başlattığı bilimsel çalışmada, pazartesi günü örnek alımlarına başlanacak. Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, oluşturulan özel ekip tarafından pazartesi günü çalışanlardan kan, idrar ve sperm numunesi alınacağını belirterek, işçilerin üç gün süreyle seks yapmamalarını önerdi.


Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, bilim adamlarının 100"ü bor ile iç içe olan, 100"ü ise maden dışında çalışan toplam 200 meslektaşından, tesislerde revire dönüştürülen laboratuvardan kan, idrar ve sperm örnekleri alarak inceleyeceklerini belirtti. Genel Müdürlüğün projenin amacına ulaşması için 500 bin TL ödenek ayırdığını hatırlatan Gökdeniz, “AB"nin, fareler üzerinde yaptığı deney kapsamında bor madenimizin kalitesini düşürmek için alınan "kısırlık yapıyor" kararının aksini bilimsel olarak kanıtlayacağız. Pazartesi günü bilim adamlarından oluşan ekipler her gün 7-10 kişinin tahlillerini alacaklar. Bu nedenle arkadaşlardan sperm sayısının fazla olması için üç gün boyunca seks yapmamaları isteniyor. Pazartesi günü alınacak ilk grup için bu yasak bugünden itibaren başlıyor. Tahlillerin alım süresinin iki haftayı geçmeyeceğini düşünüyoruz. Sonuçlar ise en kısa sürede açıklanacak” dedi.


Dünyadaki bor rezervinin yüzde 70"i Türkiye"de çıkartılıyor. Eti Maden Genel Müdürlüğü"ne bağlı olan Bandırma"daki tesiste ise 600 çalışanla, yılda 90 bin ton asitborik üretimi yapılıyor. 550 milyon dolar değerindeki asitborik, aralarında ABD ve Çin"in de bulunduğu dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

HÜRRİYET