Türkiye'de araçlarda LPG dönüşümü yasal olarak 1995 yılında başladı.

O yıllarda takılan LPG tankları bugün 17 yaşında. Oysa, uluslararası standartlarda bu yakıt tanklarına imal tarihinden itibaren 10 yıl ömür biçiliyor.

Buna göre normalde bırakın 1995'i, 2003 yılında takılan LPG tanklarının bile değiştirilmiş olması gerekiyor. Makina Mühendisleri Odası verilerine göre, Türkiye yollarında LPG tankı ömrünü doldurmuş en az 200 bin araç dolaşıyor. LPG dönüşümü yaptırdığı halde araç ruhsatına işletmemiş olanlarla birlikte bu rakamın çok daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

YAZ SICAKLARINA DİKKAT!

Uzmanlar ömrünü tamamlamış LPG tanklarının patlama riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar. Tehlikenin kavurucu yaz sıcaklarında daha da arttığını belirterek, “10 yılı dulduran LPG tankıyla yola çıkmanın, patlamaya hazır bombanın üzerinde oturmaktan hiçbir farkı yoktur” diye uyarıyorlar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19.12.2011 tarihli Genelgesi ile LPG ve CNG takılı araçlar için muayenede “Gaz Sızdırmazlık Raporu” aranması zorunluluğu kaldırılmıştı.

Bu tarihten sonra LPG'li araçların gaz sızdırmazlık testlerinin bıçak gibi kesildiğini belirten uzmanlar, tehlike arzeden yüzbinlerce LPG'li aracın karayollarında rahatlıkla dolaşmasına izin verildiğini öne sürüyorlar.