Geçtiğimiz yılın Nisan ayında TÜBİTAK, benzeri onlarcası gibi bir basın bildirisi yayınladı. O bildiri hâla sitesinde de duruyor.

Açıklama şöyleydi: “Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE), savunma sanayii alanında önemli projelere imza atmaya devam ediyor. TÜBİTAK SAGE tarafından, uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK) geliştirildi.

HGK, 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor.
Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.”

Doğrusu bu haberin medyadan büyük ilgi gördünü söylemek zor. Açıklama tıpkı benzerleri arasında kaybolup gitti.

Ta ki.. Yunanistan fark edene kadar! Bundan 25 gün kadar önce ülkede haftalık yayınlanan “Kosmos Tou Ependiti Gazetesi” (24 Aralık 2009) “Marifetmi Taklitçiler” başlığıyla bir haber yayınlayana kadar.

Habere göre Türkler, Amerikan teknolojisi olan, örneklerini nasıl kullanıldığını bölgemizdeki savaşlardan gayet iyi hatırladığımız “akıllı bomba” teknolojisini kopya etmişlerdi.

Bu oldukça ciddi bir iddia çünkü, bu teknolojiyi kopyalamak t-shirt kopyalamaya benzemez. Bunu yapanın da ileri teknoloji bilgisi ve elemanı ve teknolojisi var demektir.

Bahis konusu teknolojinin teknik ismi: JDAM. Yani, “Joint Direct Attack Munition”.

Teknoloji, bir GPS ve denizcilik güdüm sistemi kullanıyor ve bombayı ince bir hassasiyetle uzak hedefine teslim ediyor. Yani “önemli” teknoloji!

Yunan gazetesinin iddiasına göre, Türkiye bu ürününü IDEF 2009"da da tanıtıyor, tanıtır tanıtmaz da Amerikalılar “aman” diyorlar.

Böylece-tekrarlayalım yine Yunan gazetesinin iddiası-“Türkiye ile Amerikan Savunma Sanayisi ve ABD Savunma Bakanlığı arasında gerginliğe neden oluyor”.

Aynı bilgi kaynağı şunları da söylüyor: “Türkiye, ABD"den yaklaşık olarak 400 JDAM tipi kit almış, böylece bu kitleri üreten şirket komşu ülkeden ve başka ülkelerden beklediği siparişleri de kaybetmiş.”

“Türkiye Savunma Sanayi Müsteşarlığı TÜBİTAK"a Mk-84 bombaları için 50 kit daha sipariş vermiş, bu bombalara özel kanatların yerleştirilmesi ile de Mk-84"ler Amerikalıların bir Kore şirketi ile geliştirdikleri JDAM-Extenden Range bombalarıyla benzer veya aynı olacak.”/millet haber