Ergenekon'da tutuklu yargılanan Oğuz Bulut, evinde bulunan el bombalarının süs amaçlı kullandığın belirterek tahliyesini istedi.

İkinci "Ergenekon" davasının 129. duruşmasında tutuklu sanık öğretmen Oğuzhan Sağıroğlu'nun çapraz sorgusu yapılıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 19 sanık katıldı. 

Tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Fatih Hilmioğlu ve İbrahim Özcan ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, OdaTv'ye yönelik operasyonun ardından "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de katıldı.

SAĞIROĞLU'NUN ÇAPRAZ SORGUSU YAPILDI

Öğretmen olan Sağıroğlu, davanın tutuklu sanığı İbrahim Şahin ile 2000 yılının yaz aylarında Tokat'ta tanıştıklarını belirtti. Şahin'in yaz aylarında sürekli olarak Tokat'a geldiğini söyleyen Sağıroğlu ülkü ocaklarından tanığı arkadaşlarının yanına gittiğini ve orada da İbrahim Şahin ile tanıştığını ifade etti. İbrahim Şahin ile de uzaktan da akraba olduğunu söyleyen Sağıroğlu, Tokat'ta İbrahim Şahin'e ait evde kiracı olarak kaldığını, Şahin'in de evde bir odası olduğunu anlattı. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Evinizde ele geçen belgelerin İbrahim Şahin'e ait olduğunu söylemişssiniz. İbrahim Şahin sizde kalır mıydı?, sorusuna Sağıroğlu " İbrahim Şahin arada sırada yanıma gelir, benimle birlikte kalırdı. Şahin'in odasını pek kullanmazdık. Aramada ele geçen belgeler bana ait değil" dedi.

Pekgüzel, "İbrahim Şahin, sanık Fatma Cengiz'i size ne olarak tanıttı? sorusuna Sağıroğlu, "Şahin, Fatma Cengiz'in Kayseri Hava İndirme Tugayı 'nda sivil memur olarak çalıştığını, Cengiz'i komutanların kendi kızları gibi sevdiği anlatıyordu. İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz sürekli mesajlaşıyordu. Ancak mesajların içeriğini bilmiyorum" şeklinde konuştu. Sağıroğlu, "İbrahim Şahin konuşmasında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yeni bir müsteşarlık kurulacağını belirterek benden güvenebileceğim isimler istedi. Bende 2-3 kişinin ismini verdim" dedi.

"TANIDIĞIM KADARIYLA İBRAHİM ŞAHİN KİMSEYE SİLAH SATMAZ"

İbrahim Şahin'in hazırlarladığı iddia edilen suikast timi S1 listesinden haberi olmadığını belirten Sağıroğlu, "Hiçbir suikastla planıyla ilgim ve bilgim yok. Ben zaten adam öldürme işine girmem" şeklinde konuştu.

Savcı Pekgüzel, İbrahim Şahin ve kendisiyle irtibatlı olduğu belirtilen Garip İrfan Torun'un, Sivas'ta kuyumculuk yapan Ermeni cemaati temsilcisi Minas Durmazgüler'e suikast hazırlığı içinde olduğu iddiasına ilişkinde sanığa sorular sordu. "İbrahim Şahin, Garip İrfan Torun'a silah sattı mı?" sorusuna Sanık Sağıroğlu, "Bilmiyorum. ancak tanıdığım kadarıyla İbrahim Şahin kimseye silah satmaz. Bana Şahin 9 tane silahın olduğunu söyledi. Bende 'bana hediye et birini ya da sat' dedim. O da bana "Silah namustur satılmaz" dedi.

O yüzden İbrahim Şahin'in silah satacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM ŞAHİN KANDIRILDI

Savcı Pekgüzel, İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında 'Ermeni öldürülmeli' şeklinde mesajlaşmaların olduğunu bu mesajlaşmadan haber olup olmadığını sanığa sordu. Sağıroğlu, "Benim bu mesajlaşmalardan haberim yok. Şahin için iki önemli konu vardı. Biri PKK, diğeri ise milli değerler. Şahin, ayrıca PKK ile birlikte hareket eden Ermeniler'den de bahsederdi. İbrahim Şahin insanları Ermeni, Rum, diye ayırım yapmazdı" dedi. Savcı Pekgüzel, "Minas Durmazgüler'in PKK ile bir bağlantısı yok, buna ne diyeceksin? diye sorması üzerine Sağıroğlu, "Minas Durmazgüler'e suikast düzenleneceğine ilişkin bir şey duymadım" dedi. Sağıroğlu İbrahim Şahin'in Fatma Cengiz tarafından kandırıldığını da sözlerine ekledi. 

OĞUZ BULUT, TAHLİYESİNİ İSTEDİ

İkinci Ergenekon Davası'nın öğleden sonraki oturumunda tutuklu sanık Oğuz Bulut savunmasını tamamladı. Sanık Bulut, kendisinde bulunan bıçakların “Afganistan'dan ve Kosova'dan tanıdıklarının kendisine hediye getirdiğini ve süs eşyası olduğunu belirtti. Oğuz Bulut, kendisinde iki adet el bombası bulunmasını şöyle açıkladı:

“Sivas'ta Yıldızeli'nde köyde evimiz var. Konar-göçer Çingeneler gelip su kenarında kamp kurarlar. Süs tavukları da vardı. Ben de bir iki süs tavuğu alırım, diye gittim. Elişleri, eski eşyaları da vardı. Bunlara bakarken tanımadığım bir adam bir tabanca getirdi. İlgilenmediğimi söyledim. Sonra iki el bombası getirdi. 'Patlama özelliği yok. Eski bunlar, süs eşyası olarak kullanabilirsin' dedi. Ben de satın aldım."

Mahkeme heyetine seslenen Oğuz Bulut, “Empati yapıyorum. Sizin yerinizde olsam ben de suikast suçlamalarından sanık biri bunları anlatsa garipserdim. Ama sizi temin ederim başka izahı yok. Çok pişmanım. Cahillik ve aptallık ettim. Süs eşyasından başka amacım yoktu" dedi. Oğuz Bulut suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini ve beraatini istedi. Duruşma yarına ertelendi.